Dobry Dietetyk
facebook

Centrum wiedzy

Zdjęcie w artykule

Badanie podstawowe krwi

Badania podstawowe krwi obejmują analizę wszystkich rodzajów komórek krwi (czerwonych, białych, płytek). Organizm dorosłego człowieka zawiera ok. 5L krwi (u mężczyzn nieco więcej), a za prawidłowy skład krwi odpowiadają narządy: płuca, nerki, wątroba, szpik kostny.

Krew składa się z:

części płynnej (58%) – osocza (plasma), zawierającego wodę (90%), białka (8%), sole, substancje odżywcze i produkty przemiany materii, hormony (razem 2%)

części stałej (42%) – komórek krwi, wśród których wyróżniamy:

  • krwinki białe (leukocyty) – odpowiadają za siły obronne organizmu
  • krwinki czerwone (erytrocyty) – odpowiadają za transport tlenu
  • płytki krwi (trombocyty) – odpowiadają za krzepliwość krwi

Podstawowe badanie krwi przeprowadza się zarówno w celach profilaktycznych, jak również w diagnozowaniu różnych schorzeń. Podstawą badania laboratoryjnego jest wykonanie tzw. „małej morfologii” krwi, która obejmuje:

  • liczbę czerwonych krwinek (erytrocytów)
  • barwnik krwi (hemoglobinę)
  • budowę krwinek czerwonych (MCV, MCH, MCHC, RDW)
  • udział elementów upostaciowionych krwi w pełnej krwi (hematokryt)
  • liczbę krwinek białych (leukocytów)
  • liczbę płytek krwi (trombocytów)

„Duża morfologia” obejmuje wszystkie parametry małej morfologii oraz specjalne badanie krwinek białych – tzw. rozmaz.

Jak przygotować się do badania krwi?

  • Badanie krwi musi być wykonane rano, na czczo, minimum 12 godzin po ostatnim posiłku
  • Ostatni posiłek musi być lekkostrawny z ograniczeniem dań tłustych i smażonych
  • W dniu poprzedzającym badanie nie należy nadmiernie jeść ani pić, a także nie głodzić się i nie odwadniać
  • Badanie krwi, powinno być wykonane przed zażyciem leków (nie dotyczy pacjentów, u których odstawienie leków jest przeciwwskazane)
  • W dniu poprzedzającym badanie, jak również w dniu badania należy unikać stresu, dużego wysiłku fizycznego, palenia papierosów, spożywania alkoholu i dużej ilości kawy oraz napojów zawierających kofeinę