Witam! zdiagnozowanie zespołu PCOS stwierdza się na podstawie m.in.: USG jajników, jajniki są powiększone, wielotorbielowate, hirsutyzmu, problemów z miesiączkowaniem oraz badań laboratoryjnych: badania mogą wykazać zbyt wysoki poziom LH i zbyt niski FSH, podwyższony poziom androgenów, podwyższony poziom insuliny, nieprawidłowe stężenie lipidów i cholesterolu, nieprawidłowy poziom hormonów tarczycy (TSH), podwyższony poziom homocysteiny oraz niekiedy u chorych może być również podwyższony poziom prolaktyny.
Niewątpliwie ogromne znaczenie ma wykonanie badań hormonalnych pozwalających na dokładną ocenę stężeń poszczególnych hormonów (i tych płciowych oraz insuliny! i prolaktyny, TSH).
Wszystkie badania, które wymieniłam powinna mieć Pani wykonane i nie jest prawdą, że już teraz nie może Pani walczyć z objawami choroby i samą chorobą. Leczenie zespołu policystycznych jajników uzależnione jest od objawów jakie wywołuje to schorzenie oraz od wyników badań. Ze względu na fakt, iż objawy są bardzo różnorodne zastosowane leczenie powinno być dostosowane indywidualnie do każdej pacjentki.
Jeśli chodzi o dietę, to przy PCOS jest bardzo istotna. Istotą jest zjadanie 5-6 niewielkich posiłków dziennie, wyeliminowanie cukrów prostych (słodycze, słodzone napoje), żywności przetworzonej i typu fast food (patrz: tłuszcze trans).
Myślę, że przede powinna się Pani udać do ginekologa endokrynologa oraz dietetyka.
Myślę również, że jeżeli trafi Pani na dobrych specjalistów to wszystko powinno zmierzać w dobrym kierunku, także warto działać. Głowa do góry. Pozdrawiam!
mgr Aldona Kopczyńska
5. stycznia 2012 00:47