Aspartam a suplementy Olimp

Ocena:
0
Witam i proszę o opinie

W preparacie Kolagen Activ jak zreszta i innych suplementach OLIMP jest środek słodzący ASPARTAM,
Sporo o nim przeczytałam .Okazuje sie ,że nie jest to bezpieczny środek słodzący .
stwierdzono jego rakotwórcze działanie .
Uważa się że ze wszystkich dostępnych na rynku, Aspartam jest najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do żywności.
przytaczam fragment artykułu ze strony www.zdrowametoda.pl.

.....Aspartam odpowiada za ponad 75% doniesień o niekorzystnych reakcjach na dodatki do żywności przekazywanych do FDA. Wiele z tych reakcji jest bardzo poważnych włącznie z atakami padaczki i zgonami, jak to ostatnio ujawniono w raporcie US Department of Health and Human Services (odpowiednik naszego Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej) z lutego 1994.(1) Kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów wymienionych w raporcie jako powodowane przez aspartam to: Bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów. Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych:(2) guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i cukrzyca(!). Aspartam jest kombinacją trzech substancji chemicznych: Kwasu asparaginowego, fenyloalaniny i metanolu. Książka, Prescription for Nutritional Healing, (Zalecenia dla Leczenia Poprzez Żywienie) napisana przez James i Phyllis Balch , wymienia aspartam wśród "trucizn chemicznych."

....Metanol / spirytus drzewny jest śmiertelną trucizną. Niektórzy ludzie mogą pamiętać metanol jako truciznę, która oślepiła lub zabiła ubogich alkoholików (w Polsce kojarzy się to raczej z piciem "spirytusu" skradzionego w fabryce w czasach komunizmu, o których donosiła w tamtych czasach prasa, zawsze były to przypadki tragiczne: ślepota lub śmierć - przyp. tłum.).

Pod wpływem enzymu chymotrypsyny napotykanego w jelicie cienkim metanol jest stopniowo uwalniany z grupy metylowej aspartamu.

Absorpcja metanolu przez organizm jest znacznie szybsza gdy spożyciu ulega metanol w stanie wolnym. Wolny metanol uwalnia się z aspartamu kiedy zostaje on podgrzany powyżej 30°C (86° Fahrenheit). Może to mieć miejsce gdy produkty zawierające aspartam są niewłaściwie przechowywane lub gdy są one podgrzewane (np. jako część produktu spożywczego takiego jak Jello).

Nie wiem co to jest Jello, ale wiem jak wyglądają napoje dietetyczne na tylnej półce samochodu zaparkowanego w pełnym słońcu.

W organizmie metanol rozkłada się do kwasu mrówkowego i formaldehydu. Formaldehyd jest śmiertelną neurotoksyną. Według oceny EPA metanol "jest uważany za truciznę kumulacyjną z powodu niskiej szybkości wydalania po absorbcji. W organizmie metanol jest utleniany do formaldehydu i kwasu mrówkowego; oba metabolity są toksyczne". Zalecany prze EPA dzienny limit spożycia wynosi 7,8 mg/dzień. Jeden litr napoju słodzonego aspartamem zawiera około 56 mg metanolu. Konsumenci spożywający duże ilości produktów zawierających aspartam przyjmują ok. 250 mg metanolu dziennie albo 32 krotny limit EPA.(9) Do symptomów zatrucia metanolem zaliczają się bóle głowy, brzęczenie w uchu, zawroty głowy, nudności, niepokój żołądkowo-jelitowy, osłabienie, dreszcze , zaniki pamięci, drętwienie i kłujące bóle w kończynach, zaburzenia behawioralne i zapalenie nerwu. Najlepiej poznane symptomy zatrucia metanolem to problemy z widzeniem włącznie z zamgleniem obrazu, postępowe zawężanie pól widzenia, zaciemnienie widzenia, uszkodzenia siatkówki i ślepota. Formaldehyd jest znanym czynnikiem rakotwórczym, powoduje uszkodzenia siatkówki, zakłóca replikację DNA, powoduje wady wrodzone.(10)....

Zastanawiam sie ile aspartamu zawiera Kolagen Activ ,który systematycznie zażywam.
Zastanawiam sie również czy naukowcy produktów Olimp znają te fakty
i czy zastanawiają się nad zmianą środka słodzącego w swoich suplementach.
Byc może w prosuktach Olimp sa małe ilośc aspartamu ,ale to przecież nie do sprawdzenia.
Pozostaje miec zaufanie ,że to co mi w jednym pomaga w drugim nie zaszkodzi.

Panie Darku jaka jest pana opinia?

1 odpowiedź

Ocena:
0
Co do strony...www.dobrametoda.com - za pomyłke przepraszam ;)
Myślę, że najbardziej właściwe byłoby zadanie tego pytania firmie Olimp na forum dyskusyjnym http://www.sfd.pl/olimp/ Z tego co się orientuje jednak, firma Olimp w przypadku kolagenu jak i szeregu innych suplementów diety nie używa obecnie aspartamu tylko acesulfam K i sukralozę. Jednak moja wiedza obecnie może być mało precyzyjna jeżeli chodzi o składy recepturowe produktów Olimp, dlatego myślę, że najbardziej stosowne będzie zadanie tego pytania bezpośrednio producentowi. Firma Olimp zawsze dbała o jakość i bezpieczeństwo swoich produktów i czasami nawet z pewnym wyprzedzeniem starała się eliminować pewne dodatki do żywności, które niekiedy wzbudzały kontrowersje wśród konsumentów. Nie potrafię jednak powiedzieć, czy aspartam został wyeliminowany całkowicie ze wszystkich produktów. Dlatego myślę, że jeżeli wzbudza ten temat u Pani pewien niepokój, warto to pytanie skierować na forum Olimp-u - na pewno chętnie odpowiedzą.
Osobną kwestia pozostaje temat szkodliwości aspartamu. Truciznę zawsze powoduje dawka. Obecnie niepokój wzbudza nie tyle kwestia np. posłodzenia herbaty aspartamem, co bardziej powszechność tego związku w rozmaitych produktach. Jak Pani słusznie wspomniała, przykładem mogą być napoje light, które przeważnie wypija się w sporej ilości. Istnieje wiele doniesień świadczących o negatywnym wpływie aspartamu, szczególnie w kontekście niekorzystnego oddziaływania na samopoczucie psychiczne i związane z tym różne problemy, jednak wciąż nie ma tutaj kategorycznych stwierdzeń. Gdyby jednoznacznie określono, że aspartam jest niebezpieczny dla zdrowia czy życia, na pewno został by skreślony z listy dodatków do żywności. Na razie, póki co nie mamy na to jednoznacznych dowodów, co nie oznacza, że takowe nie mogą się w przyszłości pojawić. Osobiście, zalecałbym ograniczenie spożycia większej ilości płynów czy produktów słodzonych aspartamem, jednak nie ma sensu póki co tego tematu jeszcze tak znacznie demonizować. To, że aspartam powoduje raka, jest na dzień dzisiejszy na pewno stwierdzeniem trochę na wyrost. Jeżeli chodzi natomiast o suplementy w formie tabletek słodzone aspartamem, to na pewno nie musimy się bać o przekroczenie bezpiecznych dawek. Aspartam jest 200 razy słodszy od cukru, a masa tabletki na tyle mała, że spożycie zbyt dużej ilości aspartamu na pewno nam nie grozi.
No właśnie Panie Dariuszu, a co z odżywkami olimpu? Jest tam aspartam? Stosuje odżywkę Gainer MCT po treningu oraz odżywkę białkową - Whey protein complex na noc. Wiadomo to już nie tabletki i tego aspartamu jeżeli tam jest mogłoby się sporo uzbierać. W sumie to się trochę zaniepokoiłem.
Bardzo prosiłbym wszelkie pytania dotyczące szczegółowych informacji na temat receptur preparatów dietetycznych, czyli stosowanych dodatków, pochodzenia składników, źródeł pozyskiwania surowców, ich certyfikacji, itp. kierować bezpośrednio do producentów danego suplementu. Tam na pewno odpowiedzi te będą najbardziej wiarygodne. Ja w miarę swojej wiedzy chętnie odpowiem na wszelkie pytania dotyczące sposobu czy zasadności stosowania danych preparatów.
Oba te preparaty nie zabierają aspartamu a słodzone są acesfulamem i sukralozą. Więc jeśli chodzi o problem aspartamu w tych odżywkach to on nie występuje.
Dziękuje już wszystko jasne :) Mam jeszcze jedno pytanie. Chciałbym zastosować teraz dodatkowo kreatynę. Zakupiłem Ultimate Creatine Monohydrate. Czy stosować to tak jak na opakowaniu, czy może warto spróbować innego dawkowania?
Schematów dawkowań kreatyny jest pewnie tyle ile firm, które ją sprzedają :-) Optymalnym modelem suplementacji tym środkiem wydaje się przyjmowanie kreatyny w ilości 3g bezpośrednio po treningu oraz w podzielonych dawkach po około 1g do każdego posiłku. Najlepiej byłoby gdyby w tych posiłkach występował produkt mięsny, gdyż w jego towarzystwie następuje największa jej retencja.
Jeśli posiadasz tą kreatynę w kapsułkach (900mg) zastosuj 3-4kap bezpośrednio po treningu oraz 3x1kap do posiłków.
Dziękuje, postaram się tak właśnie zrobić :)
odpowiedz w tym wątku