Beta Alanina w kolarstwie czy jest sens ?

Ocena:
0
Witam. Znajomy namawia mnie na kupno Beta Alaniny , trenuje kolarstwo górskie od 2 lat, Tej zimy miałem operacje jestem na etapie rehabilitacji więc zaczynam wszystko od nowa za rok chcę wystartować w wyścigu etapowym 5dniowym ten sezon chcę tylko trenować a starty w maratonach mtb traktować jako dobry trening,czy jest sens stosować suplementacje Beta Alaniną jeżeli tak to w połączeniu z czym,oraz jakie inne suplementy warto stosować?Wcześniej stosowałem HMB w płynie , Bcaa,Carbo,izotoniki, dodatkowo beta karoten,lecytynę,żelazo w lecie i z racji dolnej granicy hemoglobiny,witaminy i minerały,olej lniany budwigowy.Waga 75kg wzrost 181cm.

1 odpowiedź

Ocena:
0
Stosowanie beta-alaniny ma na celu głównie zwiększenie wydajności beztlenowego systemu energetycznego, czyli mówiąc prościej, dopomóc organizmowi w znoszeniu intensywnych obciążeń treningowych związanych ze wzrostem poziomu zakwaszenia mięśni. Z elementami takiego obciążeń spotykamy się również w kolarstwie górskim. Beta-alaninę można przyjmować w okresie bardziej intensywnych planów treningowych w zestawieniu z aminokwasami rozgałęzionymi, kreatyną, kwasem alfa-liponowym oraz glutaminą. Oczywiście warto cały czas wspomagać się również suplementacją o charakterze energetyczno-odżywczym: preparaty węglowodanowe, izotoniki, odzywki węglowodanowo-białkowe.
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
Dziękuję za ważną dla mnie informację. Mam jeszcze takie pytania,czy stosując BCAA i L-Glutaminę nie będę powielał suplementu, w BCAA jest przecież L-Glutamina? Jaki był by najlepszy zestaw suplementów i w jakich proporcjach je stosować oraz co rano co przed treningiem,po treningu i wieczorem,czy zacząć stosować też białko np Olimp Pure Whey Isolate 95.Czy jest sens stosować olej lniany budwigowy razem z tabletkami Omega-3 ?Wiem że ciężko plan przygotować dla osoby bez dokładnej konsultacji ale mi chodzi o taki plan poglądowy bym mógł go dopasować do siebie.Dziękuję za odpowiedz.
BCAA to aminokwasy rozgałęzione: walina, leucyna i izoleucyna. Zasadniczy skład BCAA nie zawiera więc aminokwasu glutaminy. Niektóre firmy tworzą jednak suplementy zawierające BCAA połączone z glutaminą. Nie są to jednak składniki dublujące się w działaniu. BCAA spełniają rolę energetyczną , sprzyjają ochronie i syntezie białek ustrojowych. Glutamina spełnia natomiast głównie rolę antykataboliczną. W procesie wspomagania można również uwzględnić odżywkę białkową, jednak osobiście zachęcałbym bardziej do preparatu węglowodanowo-białkowego stosowanego bezpośrednio po treningu. Jeżeli chodzi o olej lniany, to można go traktować jako uzupełnienie lub zamiennik innych źródeł kwasów omega-3. Nie powinno się raczej stosować oleju lnianego i kapsułek omega-3 w jednej porcji. W przypadku uwzględniania oleju lnianego w diecie, stosowanie dodatkowych preparatów omega-3 nie jest koniecznością. Dobowa dawka oleju musiałaby jednak wahać się na poziomie ok. 20g. Pozwoliło by to zaspokoić potrzeby na zasadnicze kwasy n-3: DHA i EPA. Przy stosowaniu oleju lnianego warto natomiast stosować witaminę E, C i karnitynę. należy pamiętać, ze olej lniany może być tylko stosowany na surowo.

Proponuje następujący schemat stosowania suplementów:

BCAA - 3g przed treningiem oraz 3g po treningu. W przypadku wysiłków powyżej 90min, można przyjąć ok. 5-6g BCAA 40 min przed wysiłkiem

Kreatyna - 2g po śniadaniu, 2g po treningu (może być podane jednocześnie z preparatem węglowodanowo białkowym)

Glutamina - 3-5g po treningu

Beta-Alanina - 2g 40 min przed treningiem (razem z BCAA) oraz2g po treningu

Odżywka węglowodanowo białkowa - 70g po bardziej wyczerpującym treningu lub 50g po krótszym treningu

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedz.
odpowiedz w tym wątku