Białko dla 15 latka

Ocena:
0
Witam mam 15 lat, od 4 do 6 kl trenowałem pływanie, od 2 lat trenuje triathlon, w niektóre dni, trening zajmuje ponad 3 godziny... więc czy warto kupić jakiś kompleks/izolat białkowy? Np. Whey ptotein complex z olimpa? Bo na Bcaa jestem chyba za młody?

1 odpowiedź

Ocena:
0
Odżywka białkowa to jedno z rozwiązań. Jednak przy dużym nasileniu wysiłkowym i sporej objętości treningowej bardziej zalecanym rozwiązaniem będzie odżywka węglowodanowo-białkowa (białko na poziomie 20-30%), która nie tylko dostarcza białko ale jednocześnie pomaga organizmowi odzyskać równowagę energetyczną, co w Twoim przypadku wydaje się szczególnie istotne. W ramach suplementacji zalecam ok. 50-70g takiej odżywki po każdej bardziej wyczerpującej sesji treningowej. Nie musisz mieć również obaw przed stosowaniem aminokwasów BCAA. Możesz je bez obaw przyjmować. Zalecam ok. 3-4g 45 min przed wysiłkiem trwającym dłużej niż godzinę. Dyscyplina jaką uprawiasz wymaga od Ciebie sporo wysiłku, poświęcenia i wyrzeczeń dlatego życzę wytrwałości i coraz lepszych wyników :)
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
Dziękuję :) a może mi pan polecić jakąś konkretną odżywkę węglowodanowo-białkową? I co byłoby lepsze, właśnie taka odżywka czy Bcaa
Myślę, że w Twoim przypadku optymalnym rozwiązaniem będzie np. odżywka: Fitmax Mass Active. Oparta jest jest na 20% udziale białek serwatkowych, maltodekstrynach oraz uzupełniona dodatkiem niektórych witamin i minerałów. Powinieneś być z niej bardzo zadowolony. Odżywka i BCAA nie powinny być traktowane zamiennie, lecz jak najbardziej powinieneś je stosować razem w jednym cyklu suplementacyjnym. To pomoże Ci jeszcze wyraźniej wspomóc organizm.
Mam jeszcze dwa pytania,

czy ta odżywka nie za bardzo skupia się na budowaniu masy?
Tym bardziej w wieku 15 lat,
Na opakowaniu piszę:
"Produkt przeznaczony jest dla osób, którym zależy na uzyskaniu znacznych i szybkich przyrostów masy ciała, jak również do odbudowy glikogenu po ciężkim wysiłku fizycznym."
Nie mam nic przeciwko masie, ale też nie specjalnie mi na niej zależy(szczególnie na znacznej i szybkiej) głównie chodzi mi o odbudowanie tkanek mięśniowych po treningu i lepszą regenerację, czy nie ma żadnych przeciwwskazań brania tego w moim wieku? (zawsze warto się upewnić ;) bo jeśli nie to chyba się zdecyduje.
pyt 2
Teraz jestem w okresie BPS (bezpośrednie przygotowanie startowe) który skończy się za nie całe 2 tygodnie, potem zacznie się okres startowy, treningi szybkościowe, no i jeszcze dwutygodniowy obóz, i potem starty, więc czy w czasie okresu startowego przyjmować to, czy jest sens kupowania w tym sezonie czy kupić w następnym?
Budowanie masy mięśniowej nie zależy od odżywki tylko ukierunkowania treningowego. Oczywiście w przypadku osób ćwiczących na siłowniach tego typu preparat może być pomocny w budowaniu masy mięśniowej, jednak w przypadku wysiłków o charakterze wytrzymałościowym, preparat będzie sprzyjał głównie odnowie rezerw energetycznych i szybszej regeneracji organizmu. Proszę się nie kierować tym co pisze na ulotkach. Każdy producent akcentuje to, co powoduje lepszy zbyt preparatu, stąd najwięcej informacji będzie na pewno o budowaniu masy mięśniowej. Proszę się nie obawiać stosowania tego preparatu, zarówno w kontekście stawianych priorytetów treningowych jak również zdrowia. Osobiście zaleciłbym stosowanie wskazanych preparatów w okresie kiedy zależy nam na uzyskaniu dobrych wyników, stąd teraz jest chyba najlepszy moment. Preparaty proszę stosować tylko w dni treningowe.
odpowiedz w tym wątku