Brak "zmęczenia"

Ocena:
0
Witam, na początku chciałbym się przywitać
mam 18 lat, lubię sport wszelkiego rodzaju... Aktualnie uczęszczam na siłownie 3x w tyg (jest ona moim priorytetem) i trenuje Muay thai (2x w tyg , raczej rekreacyjnie). Odżywiam się w miarę dobrze (aktualnie nie mam wyliczonego zapotrzebowania, i btw ale spożywam posiłki przed treningowe / po treningowe , na noc białko wolno wchłanialne , na śniadanie zawsze płatki owsiane jajka, o tłuszczach tez nie zapominam. Po prostu obserwuje organizm i dodaje/ucinam kcal w miarę potrzeby. Podczas cyklów kreatynowych troszkę po zadniej podchodzę do tematu "dieta" . A teraz do problemu, mianowicie trenuje cale ciało 3x w tyg (spiltow niestety nie lubię) , problem polega w tym ze gdy trenuje fbw 3x w tyg , trening a i b , (na duże partie 2 ćwiczenia po 3 serie , na male partie 1 ćwiczenie 4 serie) nie czuje tak zwanego zmęczenia mięśni... Moim zdaniem najlepiej było by dołożyć więcej ćwiczeń, lecz z tego co wiem mięśnie bd się wtedy palić ;/ stosuje stalą suplementacje bcaa. Te dziwne uczucie braku zmęczenia pojawiło się po jakimś czasie trenowania Muay thai. Próbowałem robić przerwę od siłowni 1 tyg ale to nic nie dalo. Tak wiec pytanie brzmi czy moje mięśnie potrzebują więcej bodźca treningowego ? Gdy dodaje duzo kcal do diety... jakos tam obwody rosną, lecz tylko na tych większych partiach. Moj pomysl bo akurat zabieram sie za pozadny cykl:
Scitec Nutrition - Hot Blood przed treningowo
Scitec Nutrition Crea-Bomb po treningu plus bcaa i w dnt rano na czczo
do tego na pewno zestaw witamin i omega.
Pytanie co do treningu ile maxymalnie serii mogę dac na dana partie miesni ??? rozkładając to na 3x w tyg...
Myślałem nad : Male partie 3x w tyg po 5 serji
Duze partie 3x w tyg po 7 serji
mogło by tak być ? czy jest to zaduzo ?
Wiem ze problem jest co najmniej dziwny, ale moje mięśnie jakby za bardzo się przyzwyczaiły?
Myślałem tez robić mniej powtórzeń (dotychczas 12,10,8,6) może mniej powtórzeń a większy ciężar ?
pozdrawiam, wdzięczny bd za każdą rade.

1 odpowiedź

Ocena:
0
Witam serdecznie. Brak odczucia przeciążenia mięśni jest oczywiście uwarunkowany adaptacją organizmu do stawianych obciążeń. Brak "zmęczenia" mięśni nie musi jednak oznaczać stagnacji wyników, na co wskazują m.in. aktualne postępy. Dlatego myślę, że nie ma na tym etapie konieczności tworzenia istotnych zmian w planie treningowym, póki są widoczne efekty ćwiczeń. Można ewentualnie zwiększyć ilość ćwiczeń na daną grupę mięśniową, co w tym przypadku wydaje się wskazane, i nie powinno być tutaj obaw, ze mięśnie ulegną nadmiernemu wypaleniu. Jeżeli dieta charakteryzuje się odpowiednią energetycznością i odżywczością, nie jesteśmy przy takich treningach w stanie doprowadzić do nadmiernego katabolizmu.
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
odpowiedz w tym wątku