Dieta w chorobie
BogusiaB
ocena 0
Wtorek, 24.08.2010 22:33
Brak talii-otyłość brzuszna
Witam panie doktorze, zwracam sie z zapytaniem; po krótce; stwiedzona niedoczynność tarczycy, uszkodzenie błędnika - zawroty głowy, wymioty, które ograniczyły mój ruch i ćwiczenia do minimum, chondromalacja obu kolan, zerwane więzadło w kolanie prawym-znaczne ograniczenie ruchowe. Trochę jestem uziemiona pod kątem zwalczania tłuszczyku ruc hem i aktywnością, a niestety zaczyna dziac się coś nie tak. W przeciągu ostatnich 2 miesięcy przytyłam 9 kg!!!!!SZOK!!!Tymbardziej przy wzroście 155 cm!!!Prosze mi cos poradzić, gdyż mój brzuch wygląda gorzej, aniżeli w 5 miesiącu!!!!Prócz tego mam wrażenie jakbym cała była opuchnieta. Moje odżywianie raczej uwazam, że jest racjonalne - potwierdzone przez gastrologa-problemy od 10 lat żołądkowo-jelitowe-zapalne. Co najwazniejsze nie mam napadów głodu, wogóle nie jadam słodyczy-bo mi nie smakują :)dziwne, dla niektórych; jadam w małych ilościach 4-5 posiłków dziennie. W marcu rzuciałam palenie :)czy to nie jakiś spóxniony objaw -reakcja organizmu??Proszę poradzić mi w jaki sposób moge sobie pomóc, aby zmniejszyć wagę, zwracając uwage na moje schorzenia. Jestem załama tym co się dzieje - rosnę z dnia na dzień!!!!Proszę również o polecenie Kogoś Kto mógłby przyjrzeć sie mojemu przypadkowi bliżej w miejscu mojego zamieszkania - śląsk.Przepraszam za elaborat:)), jednoczesnie życząc wszystkieo dobrego!!!!
dr Dariusz Szukała poradnia Ostrów Wielkopolski
ocena 0
Środa, 25.08.2010 09:02
Witam serdecznie. Aktualny problem z wagą może być uwarunkowany nawarstwieniem się kilku czynników na raz. Pierwszym z nich jest problem niedoczynności tarczycy. Przy niedomodze gruczołu tarczowego, tempo metabolizmu jest bardzo spowolnione (mniej więcej o 30-40%). To już wystarczy aby waga szła w górę. Domyślam się , że zostało w tym kierunku podjęte odpowiednie leczenie. Jednym z najważniejszych czynników, który może skutecznie przeciwdziałać obniżeniu przemiany materii jest zwiększona aktywność fizyczna, ale niestety tutaj również natrafiliśmy na przeszkodę. Kiedy pojawia się niedoczynność tarczycy a jednocześnie zostanie odłączony z jakiegoś powodu ruch, wzrost wagi jest murowany. Po prostu organizm mając problemy ze spalaniem kalorii (problem z tarczycą) wykorzystuje każdą najmniejszą sytuację aby je zaoszczędzić. Nagle nadarzyła mu się kapitalna okazja w postaci obniżonej aktywności fizycznej. Takiej sytuacji więc nie może zmarnować i w szybkim tempie starać się przejąć władzę nad naszym magazynem tłuszczu. Dodatkowo świetnie pomogło mu rzucenie papierosów. Dym tytoniowy bardzo zawęża naczynia krwionośne, serce się więc męczy, szybciej pompuje krew a wszystko to pobudza przemianę materii. Kiedy rzucimy palenie, naczynia krwionośne się rozluźniają, serce pracuje wolniej, wydajniej, ale też spada nasza przemiana materii. To niestety najczęściej powoduje wzrost wagi. Oczywiście rzucenie palenia było doskonałym pomysłem, ale niestety mogło to zaważyć też na przyroście tłuszczu. Po rzuceniu palenia, system krążenia adaptuje się niekiedy wiele miesięcy do nowych zmian, więc to, ze zerwaliśmy z nałogiem w marcu mogło nasilić problem wagi dopiero teraz. Wspominała Pani o zwiększonym gromadzeniu się tłuszczu w okolicy brzucha, co może być nie tylko znaczącym problemem natury estetycznej, ale także zdrowotnej. Prawdopodobnie z tytułu niedoczynności tarczycy, obniżonej aktywności fizycznej i wzrostu nadwagi androidalnej (brzusznej) mogły się też znacznie pogorszyć wyniki krwi, dlatego zachęcałbym do sprawdzenia czy wszystko jest w porządku. Jeżeli nie robiła Pani badań w tym kierunku to warto sprawdzić sobie poziom cholesterolu ogólnego, LDL, HDL, trójglicerydy, glukozę oraz zrobić ogólną morfologię. Nic nie wiem o Pani wieku, ale też może mieć on wpływ na kilka zmian. No dobrze teraz ja się trochę rozpisałem :) Podsumowując co teraz zrobić? Pani Bogusiu, bardzo trudno w taki sposób na forum prawidłowo ukierunkować terapię, bo naprawdę trzeba tutaj wziąć pod uwagę wiele rozmaitych czynników, które trudno zdiagnozować za pomocą takiej korespondencji. Jeżeli jest Pani ze Śląska prosiłbym się w tej sprawie skontaktować najlepiej z Panem Zbyszkiem Kasprzykiem. Tutaj podaję namiary: http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/tychy/slaskie/55/ Na pewno w sposób bardzo trafny pomoże Pani ukierunkować dalszy tok postępowania. Ja życzę oczywiście szybkiego powrotu do pełnej sprawności no skutecznego rozprawienia się z tą 9 :)
Odpowiedz
BogusiaB
ocena 0
Piątek, 27.08.2010 20:24
Witam serdecznie!Jestem bardzo miło zaskoczona Pana podejściem do każdego przypadku; każdego z osobna, indywidualnie!Gratualacje!Tak trzymać!!!:))Jestem pełna podziwu i pragnę bardzo podziekowac za rady i poświęcony czas!
W ramach uzupełnienia mam 31 lat, leczenie wdrożone-endokrynolog, nie wiem czy to dobre do końca-pomagam sobie trochę herbatkami oczyszczającymi. Największym zmartwieniem jest dla mnie to,że za niedługo czeka mnie zabieg kolana, który mnie unieruchomi na dłuższy czas. Zależało mi bardzo na tym, aby zrzucić przynajmniej część "nadmiaru", aby podczas kicania na kulach i okresu powrotu do pełnej sprawności być "elastyczniejszą":))
Dzieki za namiary, skontaktuję sie z panem Kasprzykiem.
Pozdrawiam serdecznie! Wszystkiego dobrego!!
Odpowiedz
W ramach uzupełnienia mam 31 lat, leczenie wdrożone-endokrynolog, nie wiem czy to dobre do końca-pomagam sobie trochę herbatkami oczyszczającymi. Największym zmartwieniem jest dla mnie to,że za niedługo czeka mnie zabieg kolana, który mnie unieruchomi na dłuższy czas. Zależało mi bardzo na tym, aby zrzucić przynajmniej część "nadmiaru", aby podczas kicania na kulach i okresu powrotu do pełnej sprawności być "elastyczniejszą":))
Dzieki za namiary, skontaktuję sie z panem Kasprzykiem.
Pozdrawiam serdecznie! Wszystkiego dobrego!!
Dobry Dietetyk odpowiada
Nadwaga
Dieta w chorobie
Dieta w ciąży
Żywienie w sporcie
Preparaty dietetyczne
Ćwiczenia i ruch
Artykuły w czytelni
Kursy, szkolenia, praca
-
prodixdzisiaj o 12:45CzosnekZ tego co wiem, to czosnek jest antybiotykiem. Czy nie zabija również pożytecznych bakterii?prodix
-
aldona_kopczynskawczoraj o 00:57Re: Znów o drożdżakach.
-
aldona_kopczynskawczoraj o 00:15Re: niedoczynnosc tarczycy
-
aldona_kopczynskawczoraj o 00:03Re: niedoczynnosc tarczycy
-
dariusz_szukala05.02.2012Re: Pora posiłków
-
prodix05.02.2012Pora posiłków
-
Truskawka04.02.2012Znów o drożdżakach.
-
KRZYSIEK04.02.2012Re: Prawidłowa praca narządów
-
lukaszjaskiewicz03.02.2012Re: Prawidłowa praca narządów
-
KowalX02.02.2012Re: Olej lniany
-
KRZYSIEK02.02.2012Prawidłowa praca narządów
-
KRZYSIEK02.02.2012Re: systemy energetyczne w ciele
-
asia10531.01.2012Re: niedoczynnosc tarczycy
-
prodix31.01.2012Re: niedoczynnosc tarczycy
-
aldona_kopczynska31.01.2012Re: niedoczynnosc tarczycy
-
iskierkaa6930.01.2012Re: Dieta Dukana nie taki cud?
-
lukaszjaskiewicz30.01.2012Re: systemy energetyczne w ciele
-
KRZYSIEK30.01.2012systemy energetyczne w ciele
-
KowalX29.01.2012Re: Zielona herbata
-
KowalX29.01.2012Re: przyrost wagi