Witam serdecznie. Po części ten temat starałem się zasygnalizować od strony żywieniowej w tym wątku:
http://www.dobrydietetyk.pl/forum/wygrac_walke_z_cellulitem__skorka_pomaranczowa___/1135/ Na pojawianie się tego typu problemów może wpływać wiele czynników, ale niewątpliwie sposób żywienia jest jednym z bardziej istotnych.
Poradnie Dobry Dietetyk:
Ostrów Wielkopolski
dr Dariusz Szukała
1. lipca 2011 14:03
Wszystko fajnie ale soli nie używam, nie słodzę, słodycze jem raz w tygodniu.Moje odżywianie to głównie nabiał, musli i warzywa. Z owoców to raczej jabłko bądź sezonowo truskawki. Smażonego nie jem, czerwonego mięsa unikam. Może moim błędem są nieregularne posiłki i za mało wysiłku fizycznego. Jednak to ostatnie wynika też ze stanu mojego zdrowia.Od dzieciństwa mam zburzenia rytmu serca i duży wysiłek jest mi nie wskazany a poza tym od ok 2 lat mam problem z odcinkiem lędźwiowym kręgosłupa po upadku ze schodów. Czy są ćwiczenia na mięśnie brzucha nie obciążające tego fragmentu pleców? i jak ćwiczyć żeby były efekty?
ud2509
1. lipca 2011 16:35
Witam! jeżeli chodzi o ustalenie planu treningowego to zasięgnęłabym porady rehabilitanta. Zaistniałe problemy zdrowotne na pewno ograniczają możliwość wykonywania pewnych ćwiczeń, stąd fachowa porada jest tutaj jak najbardziej wskazana. Proszę jadać dużo ciepłego pożywienia, gotowanych zup. Ponadto niektóre źródła medyczne podają, że mleko i produkty nabiałowe powodują wytwarzanie śluzu w organizmie co może się w pewnym sensie przyczyniać do powstawania cellulitu, proszę więc poobserwować swój organizm.
mgr Aldona Kopczyńska
1. lipca 2011 18:04
Trudno mi jednoznacznie stwierdzić jak wygląda obecne żywienie. Z tego co potrafię fragmentarycznie odczytać, no to niestety nie wydaje się ono zbyt bogate. Kondycja masy beztłuszczowej będącej rusztowaniem i napięciem dla skóry, raczej na musli, warzywach i truskawkach się nie wzmocni. Tym bardziej że dodatkowo dochodzi nieregularny sposób odżywiania i ograniczona aktywność fizyczna. Aktualny problem cellulitu jest uwarunkowany nie tyle tym co dzieje się teraz, a raczej pewnymi błędami z przeszłości (liczne diety i eksperymenty) w połączeniu z indywidualnymi predyspozycjami. Obecnie problem ten można minimalizować, głównie poprzez bogato odżywcze pożywienie z odpowiednią ilością kalorii, białka i potrzebnych witamin w połączeniu z aktywnością fizyczną. Mimo pewnych ograniczeń zdrowotnych do uprawiania ćwiczeń, zawsze znajdą się jakieś formy ruchu, dzięki którym można wzmocnić i ujędrnić swoje ciało. Na żadnym forum tego problemu się raczej nie rozstrzygnie, dlatego zachęcam do wizyty w klubie, gdzie instruktor powinien zaradzić jaki rodzaj ćwiczeń będzie najbardziej odpowiedni. Ćwiczenia na brzuch, jeżeli są prawidłowo wykonywane, to nie tylko nie obciążają odcinka lędźwiowego, ale go wręcz wzmacniają. Dlatego tym bardziej opieka instruktora będzie wskazana.
dr Dariusz Szukała
1. lipca 2011 18:10
Dziękuję za odpowiedz i podpowiedz :)
Pozdrawiam
ud2509
3. lipca 2011 20:13