Co na początek?

Ocena:
0
Mam 19 lat, 182cm wzrostu i niestety ważne tylko 67kg :( Chciałbym nabrać trochę masy, dlatego zapisałem się na siłownię. Chciałem zastosować też jakiś preparat żeby przyspieszyć trochę efekty, ale jestem kompletnie zdezorientowany. odwiedziłem różne fora, szczególnie firm co produkują preparaty, bo myślałem, ze można tam coś mądrzejszego wyczytać, ale niestety klapa. Totalny chaos i żadnych mądrzejszych wypowiedzi . Nie wiem już gdzie szukać pomocy. Próbowałem na siłowni, ale też nie jestem tego pewien co mówią. Z tego co wyczytałem warto byłoby kupię kreatynę, ale z drugiej strony zastanawiam się czy na początek to jest najbardziej istotne. Bardzo będę wdzięczny za pomoc. Chciałbym to zrobić mądrze, zdrowo i nie za wszelką cenę.

1 odpowiedź

Ocena:
0
Aby wybrać odpowiedni preparat wspomagający budowę masy mięśniowej, warto się zastanowić czego tak naprawdę potrzebowałbym organizm w pierwszej fazie ćwiczeń, a także na jakie przeszkody może natrafić. W pierwszej kolejności będzie miał problemy z adaptacją do narastających w skutek wprowadzenia treningu uszkodzeń mięśniowych. Zanim wykształci odpowiednie mechanizmy adaptacyjne minie trochę czasu, wiec warto byłoby go tutaj odrobinę wspomóc. Ważne byłoby odpowiednie wsparcie zarówno w bezpośredniej fazie powysiłkowej, jak również w trakcie całej doby. Tutaj najbardziej efektywnie sprawdziły by się 2 preparaty: HMB oraz glutamina. Pierwszy warto przyjmować w dawce ok. 0,5g co 3 godziny, natomiast glutaminę zaraz po treningu w ilości ok. 3g. Drugi problem może dotyczyć zwiększonego zapotrzebowania na białko. U osób rozpoczynających ćwiczenia to zapotrzebowanie może wzrastać nawet o 40%. Dlatego jako cenne uzupełnienie proponowałbym kupić sobie dobrą odżywkę białkową i zastosować ją zawsze raz dziennie (ok.25g) w godzinach wieczornych na lepszą regenerację. Stosowanie innych preparatów, w początkowej fazie ćwiczeń nie ma uzasadnienia, ponieważ ich zastosowanie nic większego nie wniesie. Oczywiście warto zwrócić uwagę na jedzenie. Posiłki powinny być w miarę regularne, co 3 godziny no i oczywiście unikaj wszystkich niezdrowych rzeczy.
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
Super, i wszystko jasne. Dziękuje. Mam tylko pytanie o to białko, czy to ma być odżywka z białkiem serwatki, czy inna? Oraz czy glutamina ma być w proszku czy w kapsułkach?
Jeżeli odżywka białkowa będzie stosowana w celach regeneracji w późniejszych godzinach wieczornych proponowałbym preparat w oparciu o różne frakcje białek: serwatkowe, jajeczne, kazeinowe. Forma podania glutaminy nie ma większego znaczenia. Preparat w kapsułkach na pewno łatwiej będzie dozować.
odpowiedz w tym wątku