Ćwiczenia na masę

Ocena:
0
Witam, mam 190cm wzrostu i 17 lat, od kilku miesięcy 6 razy w tygodniu chodzę na siłownię, w siódmym dniu gram w piłkę. W tej chwili waże niecałe 78kg, chciałbym przytyć ok. 6kg bez używania suplementów. Jak to najlepiej i najzdrowiej zrobić?
Z góry dziękuję za rady.

1 odpowiedź

Ocena:
0
Podstawą przybrania masy mięśniowej jest odpowiedni sposób odżywiania dobrany do indywidualnego celu i treningu. Przede wszystkim najpierw napisz jak wygląda Twój trening? Podejrzewam,że jest to trening dzielony na partie. Pamiętaj,że mięśnie "rosną" - upraszczając - wtedy kiedy odpoczywają, czyli są w fazie regeneracji potreningowej - Ty, ćwicząc 7x tygodniowo nie dajesz im zbyt wiele czasu na odpoczynek i regenerację :-)
Najistotniejszym elementem jest jednak dobór odpowiedniej diety ( Proporcji B/T/W na kg masy ciała) adekwatny do treningu i aktywności. Wszyscy wiemy,że samochód bez paliwa nie pojedzie, tak samo i mięśnie - nie będa się ładnie kształtowały, jeśli nie dostarczysz wartościowych składników w odpowiednich proporcjach.

Pozdrawiam
Poradnie Dobry Dietetyk: Brodnica • Bydgoszcz • Świecie • Toruń
Trening mam podzielony na partie:)
wtorek, sobota- klatka piersiowa, biceps
środa, niedziela- plecy
poniedziałek, -czwartek brzuch
w piątek gram w piłkę na hali
każdy trening trwa ok 1godz.30min.
Kilka dni temu miałem analize masy ciała, w wynikach mam BMI na poziomie 21,3, masa beztłuszczowa 63,7 a poziom tłuszczu 14,0kg/18,0%
odpowiedz w tym wątku