Załóż konto Zaloguj się
Rozpocznij walkę z nadwagą Jak działamy? Pytanie do eksperta Zarejestruj się!
Dieta internetowa
Wiadomości Placówki Dobry Dietetyk / VitaClinic Czytelnia, artykuły, porady, zdrowie Forum

Dobry Dietetyk odpowiada

Rybcia
ocena 0
Środa, 08.09.2010 21:45

Ćwiczenia na czczo?

Czy na redukcji ćwiczenia na czczo np. bieganie będzie bardziej efektywne od popołudniowego, czy nie ma to większego znaczenia w przypadku spalania tłuszczu?
dr Dariusz Szukała poradnia Ostrów Wielkopolski
ocena 0
Czwartek, 09.09.2010 10:13
Temat ten można rozpatrywać w dwojaki sposób. Rano mamy dość mocno pobudzony metabolizm co w naturalny sposób sprzyja szybszemu spalaniu kalorii i chroni przed odkładaniem tłuszczu. W miarę upływu dnia nasz metabolizm się na ogół spowalnia, więc zaaplikowanie wysiłku w późniejszych godzinach, może jakby ponownie go pobudzić i "ochronić" przed magazynowaniem tłuszczu z posiłków spożywanych w godzinach wieczornych.

Jeżeli natomiast ćwiczymy rano nasz metabolizm przestawiamy na "turbodoładowanie" , w efekcie czego zostanie on przyspieszony dość solidnie na kilka ładnych godzin po zakończeniu wysiłku.

Powstaje zatem pytanie: czy w takim razie lepiej rano, czy wieczorem?

Tak naprawdę, nie ma to aż tak wielkiego znaczenia. Jeżeli mamy problem z utrzymaniem odpowiedniej diety w godzinach popołudniowych lub wieczornych, na pewno bardziej będzie wskazany wysiłek w późniejszych godzinach, który stanie na straży odpowiedniego wykorzystania składników. Kiedy natomiast nasz dzień jest w miarę ustabilizowany, dieta nie budzi większych zastrzeżeń i nie kładziemy się późno spać, bardziej zasadne będą poranne ćwiczenia. Ale tak naprawdę najważniejsze jest by po prostu ćwiczyć, natomiast pora wysiłku niech będzie uzależniona od naszych chęci czy planu dnia.

Z punktu widzenia naszego zegara biologicznego, najbardziej zalecaną porą wykonywania wysiłków wydają się godziny popołudniowe, ok. 16-17. Wtedy jakby po raz drugi uaktywnia się nasza przemiana materii (ale już nie tak silnie jak rano). Serce ponownie zaczyna pompować więcej krwi, mięśnie reaktywują swoje dobowe siły i witalność, wzrasta nasza wytrzymałość. jest szansa, ze trening sprawi nam więcej przyjemności, zadziała też relaksująco i odstresowująco po całym dniu pracy. Ale tak jak powiedziałem, ćwiczmy tak naprawdę wtedy kiedy mamy czas i ochotę :)
Odpowiedz
Rybcia
ocena 0
Czwartek, 09.09.2010 13:08
W przeszłości spotykałam różne wypowiedzi, że na czczo jest bardzo szkodliwie dla zdrowia. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :-)
Odpowiedz
ocena 0
Czwartek, 09.09.2010 16:14
Generalnie poranne treningi na czczo budzą jedynie zastrzeżenia w przypadku intensywnych czy mocno wydłużonych zajęć sportowych. Odnoszą się one głównie do sportowców. Umiarkowany trening aerobowy, nie trwający dłużej niż godzinę nie stwarza generalnie żadnego zagrożenia dla zdrowia. :)
Odpowiedz
Elunia
ocena 0
Środa, 15.09.2010 12:46
mam bardzo istotne pytanie dotyczace ćwiczeń na czczo. Korzystam z poradni Dobry Dietetyk w Kaliszu. Oprócz diety mam zalecone ćwiczenia ( rower stacjonary) ok 45 min dziennie. Kiedy spytałam dietetyczki czy mogę wykonywać ćwiczenia na czczo ( wtedy przed pracą najłatwiej mi wygospodarować czas, bo później zajmuję się dodem i dziećmi) Pani dietetyk powiedziała,że absolutnie. Dojdzie bowiem do katotonii mięśni!! Co to oznacza. I czy mogę wykonywać te ćwiczenia rano na czczo czy nie. Mam jeszcze takie zalecenie,żeby po wysiłku zjeść posiłek, bo jezeli nie zjem to również dojdzie do katotonii mięśni. Bardzo proszę o wytłumaczenie tego problemu. Bardzo chciałabym wykonywać ćwiczenia rano. Mogę czy nie?
Odpowiedz
ocena 0
Środa, 15.09.2010 13:50
Domyślam się, że chodziło o kwestię katabolizmu mięśni. Słowo "katabolizm" oznacza w sensie biologicznym rozkład, czyli odnosząc to do układu mięśniowego, jest to proces degradacji tkanki mięśniowej. Z nasileniem takiego procesu mamy do czynienia między innymi po wyczerpującym wysiłku fizycznym, w stanach głodzenia, przy niedostatecznej podaży białka, w stanach chorobowych, itp. Z punktu widzenia zdrowia i utrzymania atrakcyjnego ciała należy zwracać uwagę, aby mięśnie jak najbardziej chronić. Między innymi, im więcej mamy mięśni tym nasz organizm szybciej spala kalorie.

To jednak czy ćwiczenia rano mogą nasilić ten problem czy nie zależy od wielu czynników. Generalnie nie ma większych przeciwwskazań do wykonywania umiarkowanego wysiłku tlenowego na czczo, jeżeli po jego zakończeniu zjemy odpowiedni posiłek. Natomiast na pewno będzie przeciwwskazana sytuacja, kiedy będziemy ćwiczyć na czczo a potem np. przez 2 godziny nic nie zjemy.

Wielu dietetyków czy trenerów stara się jednak przekonywać pacjentów do ograniczania ćwiczeń na czczo, co wynika głównie z tego, że diety niskokaloryczne w kuracjach odchudzających nie zawsze są w stanie w pełni regenerować mięśnie. Dlatego jeszcze dodatkowe aplikowanie bodźca fizycznego na pusty żołądek może ten problem bardziej nasilać. Myślę, że to było wyznacznikiem tych zaleceń, ale niestety nie znam do końca sytuacji. Zalecenia pani dietetyk nie były absolutnie błędne, i ich celem na pewno było stworzenie maksymalnej ochrony dla masy beztłuszczowej.

To jednak czy Pani dietetyk powinna z Panią iść na mały kompromis tego niestety nie wiem, bo może to zależeć od różnych czynników, których niestety nie znam. Gdyby to ode mnie zależało i widziałbym tak ogromną Pani determinację do ćwiczeń rano, to z pewnością coś byśmy zaradzili :) .
Odpowiedz
Dobry Dietetyk odpowiada Nadwaga Dieta w chorobie Dieta w ciąży Żywienie w sporcie Preparaty dietetyczne Ćwiczenia i ruch Artykuły w czytelni Kursy, szkolenia, praca