Czekolada a zaparcia

Ocena:
0
Witam. Interesuje mnie, dlaczego czekolada powoduje zaparcia?

Wiadomo, że nie ma błonnika, ale to nie jest raczej jedyny powód, gdyż ja mam dietę bogatą w błonnik (jem otręby i inne produkty bogate w błonnik, mam około 40g błonnika dziennie w diecie) a mimo to nawet nieduże ilość czekolady powodują u mnie zaparcia. Słyszałem kiedyś, że czekolada ma jakieś składniki wymagające do rozkładu specyficznego kwasu którego wydzielenie powoduje znaczne spowolnienie pracy jelit, jednak nie wiem, czy to prawda. Jak to naprawdę jest?

I przy okazji, czy dotyczy to również białej czekolady? Dodam jeszcze, że ku mojemu zdziwieniu, sprawa zaparć nie dotyczy czekolady do picia, tzn. sproszkowanej, którą się zalewa np. mlekiem lub wodą.

Pozdrawiam,
Feliks

1 odpowiedź

Ocena:
0
W dietetyce, czekolada jest rzeczywiście uznawana za produkt o charakterze zapierającym, bardzo często u wielu osób powodującym zaparcia, aczkolwiek nie jest to regułą. Przyczyna, że czekolada działa w taki właśnie sposób jest wielopłaszczyznowa. Czekolada jest w rzeczywistości skondensowaną porcją tłuszczu i cukru pozbawioną błonnika. Generalnie wszystkie tego typu produkty (także ciasta z kremem czy wysokoprzetworzone potrawy mączno-tłuszczowe) działają w podobny sposób. Wiąże się to nie tylko z ograniczoną podażą błonnika, ale także specyficznymi zmianami we florze bakteryjnej, co niestety nie sprzyja stymulacji pracy jelit. Dodatkowo w składzie czekolady pojawia się ziarno kakaowe, będące źródłem szeregu związków polifenolowych, również takich, które działają ściągająco (np.związki garbnikowe), utrudniając tym samym motorykę treści pokarmowej. Generalnie, w przypadku pojawiania się zaparć, produkty czekoladowe powinny być stosowane z ostrożnością. Tak jak jednak wspomniałem wcześniej, reakcja ta może być nieco odmienna u różnych osób. Przyczyny zaparć mogą być bardzo różne, a czekolada może mieć w tym problemie niekiedy najmniejsze znaczenie.
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
Dlaczego jednak czekolada w proszku, do picia nie powoduje zaparć a czekolada zwykła tak? I czy biała czekolada w takim samym stopniu powoduje zaparcia co brązowa?
Nie można jednoznacznie stwierdzić, że zaparcia powoduje tylko czekolada zwykła, a ta w proszku nie. Jest to reakcja indywidualna. Nie mniej jednak większa częstotliwość takiego problemu, przy spożyciu zwykłej czekolady, może być uwarunkowana dodatkowym, wysokim udziałem tłuszczu, który w połączeniu z cukrem i miazgą kakaową tworzy jelitom mniej sprzyjające warunki pracy. Nie mniej jednak w wielu przypadkach czekolada pitna również sprzyja zaparciom. Dlatego tak jak wspomniałem jest to reakcja indywidualna.

Przy produkcji czekolady białej nie używa się proszku kakaowego, co teoretycznie, w porównaniu z czekoladą brązową może rzutować na nieco mniejsze inicjowanie zaparć. Nie jest to jednak gwarancją i tego typu zamiana nie zawsze pomaga. Czekolada biała jest również skondensowanym produktem tłuszczowo-cukrowym, dlatego przy specyficznej wrażliwości jelit, produkt ten również może działać zapierająco.

odpowiedz w tym wątku