Czekolada

Ocena:
0
Słyszałem że czekolada może czynić cuda dla naszego zdrowia nawet sprzyja odchudzaniu. Warunek jaki trzeba spełnić to zjeść 3 kostki czekolady dziennie, tuż przed obiadem i ta czekolada musi mieć w sobie 70 procent zawartości kakao. Czy to jest prawda czy kolejny mit lansowany przez telewizję. Pozdrawiam

2 odpowiedzi

Ocena:
0
To prawda, że ziarno kakaowca zawiera wiele cennych czy pożądanych substancji dla naszego organizmu. Jest przede wszystkim źródłem flawonoidów - związków o działaniu antyutleniającym, które między innymi walczą z wolnymi rodnikami. Jak wskazują niektóre prace badawcze, gorzka czekolada może podnieść stężenie przeciwutleniaczy we krwi o ok. 20 proc. Związki flawonoidowe zawarte w czekoladzie wpływają także na produkcje prostoglandyn – hormonów tkankowych wykazujących silne właściwości przeciwzapalne i przeciwkrzepliwe. Poza tym mówi się też korzystnie o czekoladzie w kontekście jej wpływu na system nerwowy. A to za sprawą zawartych niej alkaloidów (głównie teobrominy) oraz niewielkich ilości kofeiny. Jest także źródłem fenyloetyloaminy, która aktywnie pobudza nasz układ nerwowy. Pod jej wpływem dochodzi w mózgu do produkcji dopaminy – neuroprzekaźnika wywołującego uczucie przyjemności i zadowolenia. To między innymi wyjaśnia dlaczego co niektórzy są tak mocno uzależnieni od czekolady ;) Wiele osób z jej pomocą dość często próbuje łagodzić stres, samotność czy apatię. Niemały udział w poprawie nastroju i energii życiowej mogą mieć także zawarte w niej minerały i witaminy jak magnez, żelazo czy witamina PP

Ale myślę, że trzeba też powiedzieć kilka słów sprowadzających na ziemię :) Czekolada niestety nie czyni cudów, co doświadczył już niejeden pasjonata tego smakołyku stając co jakiś czas na wadze ;) Pamiętajmy, że czekolada mimo swoich kilku cennych wartości odżywczych jest także skondensowaną bombą cukrowo-tłuszczową, która niestety mocno sprzyja tyciu. W nadmiarze czyni w stanie naszego zdrowia na ogół więcej szkód niż korzyści i niestety nie są w stanie temu zapobiec czekoladowe flawonoidy. Dlatego w spożyciu czekolady należy zachować zawsze umiar i zdrowy rozsądek :)
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
Magnezu w czekoladzie jest tak mało, że nie będzie miał żadnego uchwytnego wpływu na zdrowie.
http://www.dobrydietetyk.pl/forum/czekolada_a_magnez/1487/
Oczywiście na sam magnez w czekoladzie nie ma co liczyć :). Wiele osób akcentuje, że mają wyjątkowy pociąg do czekolady z uwagi na prawdopodobne braki magnezu, co oczywiście jest formą usprawiedliwienia swoich słabości do łasuchowania :). Czekolada jest niewątpliwie smacznym produktem i nie ma konieczności jej eliminowania w diecie. Chodzi tylko o zdrowy rozsądek.
Ale wiele osób też twierdzi, że od czekolady im przestała drgać powieka. Czyżby to tylko wmawiali sobie?
Dziękuję panie doktorze za tak dokładne podejście do tematu czekolady. Zachować zdrowy rozsądek w jej jedzeniu jest najważniejsze tzn zdrowy umiar. Oczywiście te 3 kostki czekolady nie jest żadnym przestępstwem tylko to że w telewizji proponują by jeść je codziennie wydaje mi się przesadą. Czemu 3 a nie 4 albo 2 kostki. Takie narzucanie że mają to być 3 kostki i tylko przed obiadem zakrawa mi to na jakąś magię. Przecież jak ktoś wypije 1 piwo to nie jest czymś złym ale pić codziennie 1 piwo wydaje mi się czymś wielce niestosownym. Tak więc umiar w czekoladzie według mnie to niech już będą te 3 kostki ale nie każdego dnia. Czy mam rację panie doktorze? Pozdrawiam Damian
Bardzo słuszna uwaga. Jeżeli proponuje się, iż dany produkt warto codziennie zjeść, to jednocześnie sugeruje się, że produkt ten w określonej dawce jest niezbędny lub wyjątkowo wartościowy dla naszego zdrowia, co w przypadku czekolady nie jest to prawdą. Czekolada, choć posiada pewne wartości odżywcze to jednak nie wymaga żadnego systematycznego spożywania. Należy ją traktować tylko w kontekście "słodkiej przyjemności" - którą można sobie zaaplikować w zależności od chęci i nastroju.

Stwierdzenie, że 3 kostki czekolady dziennie pomogą naszemu zdrowiu, jest tak samo prawdziwe jak stwierdzenie, że trzy głębokie oddechy przed snem ochronią nas przed rakiem płuc.
Dziękuję za odpowiedź. A to ostatnie pana zdanie jest niesamowite ( bardzo trafne porównanie) a na dodatek nieźle się uśmiałem. Myślę że dobrze bo śmiech to zdrowie.
Czyli raczej nie powinniśmy czekolady uznawać za zdrowy pokarm, tylko w dużych ilościach szkodliwy, a w małych neutralny?
Myślę, że to najwłaściwsze podsumowanie :)
A można znaleźć tyle artykułów w prasie i w Internecie, jaka to czekolada zdrowa i tak dalej, a naiwni w to wierzą i usprawiedliwiają jedzenie czekolady.
odpowiedz w tym wątku
Ocena:
0
A ja codziennie zjadam co najmniej pół tabliczki czekolady, nie mam problemu z wagą (przy wzroście 166cm ważę 55kg), ani ze zdrowiem. Więc już nie wiem komu wierzyć.
odpowiedz w tym wątku