Czy moglibyście stworzyć mi dietę?

Ocena:
0
Witam mam na imie kuba i prosze o wymyslenie mi diety. mam 15 lat, moja waga to 85 kg a wzrost 175 cm. Nie jem slodyczy ani chipsow ale pije duzo slodzonych napojow. Nie jem duzo ale czesto bo godzine po posilku znowu jestem glodny. Jestem sklonny do wykonywania cwiczen i chcialbym przez wakacje schudnac 15 kg. Czy to mozliwe?? prosze o porady jak i co mam jesc i wymyslenie mi dietyna na 2 miesiace.

Z gory dziekuje.

3 odpowiedzi

Ocena:
0
Witam Cię Kubo. Po tym co napisałeś ciężko jest stwierdzić co tak naprawdę jest przyczyna twojej nadwagi. Nie jedzenie chipsów i słodyczy wcale nie oznacza że Twoje posiłki są zdrowe. Napoje słodzone oczywiście nie są zdrowe, ale nie tylko one powodują otyłość i nadwagę. Jeżeli chciałbyś schudnąć mądrze, zdrowo i przede wszystkim bez efektu jojo to 15 kilogramów w 2 miesiąc nie jest raczej realne. Tak naprawdę potrzebna jest analiza produktów które spożywasz w ciągu całego dnia : o której godzinie jesz posiłki , jakie to są produkty i jakiej wielkości. Myślę że więcej informacji na ten temat udzieli Pan dr.Dariusz Szukała specjalista w tej dziedzinie.
Jeżeli chciałbyś zasięgnąć porady w sprawie ćwiczeń jak już Pan Darek udzieli Ci szczegółowej informacji to jest mój nr gg 1213969.Pozdrawiam
odpowiedz w tym wątku
Ocena:
0
Wiec podam mniej wiecej co jem.
np wczoraj zjadlem:
sniadanie:
2parowki w kromki chleba, ketchup i do tego cherbata z 2 lyzeczkami cukru.
obiad: talerz zupy pomidorowej, kotlet schabowy ziemniaki i do tego coca cola.
kolacja: 3 kromki z szynka i szklanka coca coli.
pomiedzy tymi posilkami zjadlem jogurt do picia 300g, kawalek ciasta, bulke, goracy kubek (zupke).
No i tyle wczoraj zjadlem, codziennie jem podobne ilosci, ale niekiedy jestem tak syty po poprzednim posilku ze nie jem np: kolacji lub sniadania.
odpowiedz w tym wątku
Ocena:
0
Jeszcze zapomnialem o porach.
sniadanie ok godz 10.00
obiad godz 15.00
kolacja godz 19.00
a te posilki np jogurt sa w roznych porach dnia.
Tak naprawdę myślę , że w Twoim przypadku nie powinno się układać żadnej diety bo jesteś jeszcze osobą bardzo młoda. Powinieneś skupić się na tym co jesz, a nie ile jeszcze i wyeliminować złe produkty ze swoich posiłków. Po pierwsze śniadanie to obowiązkowy posiłek w ciągu dnia i powinno być najbardziej syte (nie jedząc śniadania, w ciągu dnia podjadamy). Przerwy między Twoimi posiłkami są za długie. Produkty które spożywasz są mało wartościowe. Produkty wartościowe to : np. płatki owsiane (możesz do nich dodać rodzynki, orzechy, pestki słonecznika) po prostu to co lubisz, ciemne pieczywo zamiast białego, warzywa i owoce bo w ogóle ich nie spożywasz . Coca-cola powinna być w ogóle wyeliminowana (szklanka napoju słodzonego zawiera kilka łyżeczek cukru). Powinieneś wypijać w ciągu dnia ok. 2 litrów płynów, najlepsza jest w ty przypadku woda mineralna niegazowana. W twoim jadłospisie jest także za mało białka, a białko jest bardzo syte i jedząc je nie będziesz chodził głodny. Bardzo dobrym źródłem białka są serki ziarniste, twaróg chudy lub półtłusty ale z jogurtem naturalnym, a nie ze śmietaną, pierś z kurczaka. W czasie obiadu nie może zabraknąć także surówki która jest wspaniałym źródłem witamin (surówka powinna być bez dodatku śmietany i majonezu). Jesteś w świetnym wieku wystarczy tylko, że będziesz jadł zdrowo i przede wszystkim ruszał się, mam na myśli jazdę na rowerze, granie w piłkę nożna koszykówkę itp.
odpowiedz w tym wątku