Wbrew pozorom, w ciągu tych czterech tygodni wcale nie dzieje się mało. Gdybym miał to ocenić na podstawie tego co przeczytałem, wynik należy uznać za bardzo pozytywny. Należy pamiętać, że w ciągu zaledwie jednego miesiąca dokonało się wiele zmian w diecie i programie wysiłkowym co zmusiło organizm do pewnej reorganizacji metabolizmu. Gdyby ten wynik był inny, nie wróżyło by to najlepiej na przyszłość. Na naszą wagę rzutuje nie tylko tkanka tłuszczowa, ale również mięśniowa. Jeżeli ćwiczymy na siłowni, jest logiczne że wzmacniają się mięśnie, bo przecież sporo ważą. To że nie widać zmian w wadze jest więc całkiem uzasadnione. Bardzo często w takich okolicznościach przyrządy bazujące na impedancji nie wykazują także istotnych zmian w zawartości tkanki tłuszczowej, co nie oznacza ze nie ma pozytywnych efektów. Jeżeli obwód pasa zmniejszył się rzeczywiście o 5cm to generalnie należy to traktować tak jakby ubyło 4-5kg wagi. A jak na miesiąc terapii to bardzo wiele. Jeżeli tego typu wynik po takim okresie miałby wprowadzać już zniechęcenie, to teraz trzeba popracować nie tyle fizycznie nad wagą co psychologicznie nad cierpliwością :)
Poradnie Dobry Dietetyk:
Ostrów Wielkopolski
dr Dariusz Szukała
2. grudnia 2011 22:28
Dziękuję bardzo za odpowiedź, trochę mnie Pan uspokoił :) Zastanawia mnie tylko jeszcze jedna kwestia, czy gdybym nie ćwiczyła wogóle czy waga wogóle by drgnęła? stosując sie oczywiście do wszystkich zaleceń. Mój dietetyk swierdził, że można zwiększyć ilość zjadanych kalorii o jeszcze 250 kal dziennie. I zobaczymy czy cos wtedy zacznie się dziac z tkanką tłuszczową. Czy uważa Pan że to będzie dobre rozwiązanie?? Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję :)
EwkaKonewka
3. grudnia 2011 08:43
Nie chcę tutaj wchodzić w kompetencje osoby prowadzącej, ponieważ nie znam wszystkich zależności. Nie mniej jednak założenie podwyższenia kaloryczności diety w tym przypadku wydaje się jak najbardziej uzasadnione. Nagroda na ogół zawsze działa lepiej niż kara :), szczególnie w kontekście funkcjonowania naszego organizmu.
dr Dariusz Szukała
3. grudnia 2011 10:47
Ja mam pytanie gdyz w dniu dzisiaejszym odebralem wyniki krwi cholesterol calkowity za niski 148,gdzie norma jest 150-200.Cholesterol HDL jest 29 gdzie norma to 35-55.Cholesterol LDL jest ok 81 przy normie 70-150,lecz Trojglicerydy mam 186 przy normie 35-160.Moje pytanie brzmi czy ye podwyzszone trojglicerydy nie sa spowodowane nadmiarnym spozyciem bialka a za malo tluszczu? czy mam sie nie martwic taka roznica.Nadmianiam ze od miesiaca jestem na normalnym i zdrowym odzywianiu konsultowanym z dietetykiem
tomas1978
20. lutego 2012 17:16