Czy polecacie preparat omega-3?

Ocena:
0
Podczas ostatniego badania krwi wykryto u mnie podwyższony cholesterol, szczególnie dużo było złego cholesterolu i mało dobrego. Znajomy polecił mi kupić w aptece omega-3. Czy to rzeczywiście pomoże?

1 odpowiedź

Ocena:
0
Wpływ na utrzymanie prawidłowej gospodarki cholesterolem wpływ ma wiele czynników, szczególnie żywieniowych. Dlatego w pierwszej kolejności warto spróbować przyjrzeć się także trochę odżywianiu. Podstawą diety jest wiec ograniczanie takich produktów jak: tłuste mleko (po. 2% tłuszczu), ser twarogowy śmietankowy, ser żółty, ser topiony, tłuste gatunki mięsa, wędlin oraz wszelkiego rodzaju dania typu fast food. Kolejnym istotnym zaleceniem dietetycznym jest ograniczenie produktów żywnościowych będących źródłem tzw. izomerów trans i kwasów tłuszczowych. Ich zasadniczym źródłem w diecie są utwardzone oleje roślinne powszechnie występujące w margarynach kostkowych oraz tłuszczu cukierniczym. Trzecie ważne zalecenie dotyczy ograniczenia spożycia w diecie produktów bogatych w cholesterol. Największym źródłem tego składnika w pożywieniu są jaja, podroby, tłuszcz mleka i mięsa. To tak wstępem :)

Jeżeli chodzi natomiast o omega-3, to znajomy jak najbardziej miał rację. Preparat może okazać się trafioną inwestycją. ten rodzaj kwasów tłuszczowych nie ma może aż tak znaczącego udziału w kontekście redukcji cholesterolu LDL i podnoszenia HDL, ale ma szereg innych bardzo cennych zalet. Między innymi przyczynia się do obniżenia trójglicerydów, zmniejszania zlepiania się płytek krwi, a także może działać korzystnie na funkcjonowanie śródbłonka naczyniowego (poprawa rozszerzalności naczyń krwionośnych). To oczywiście wszystko razem korzystnie wpływa na stan układu krążenia. Przy obecnym problemie proponowałbym także dostarczyć więcej witaminy C, E i beta-karotenu, a także korzystna może okazać się suplementacja karnityną. Przy problemie z podwyższonym CHLDL należy zwracać uwagę nie tylko na czynniki obniżające jego poziom w krwiobiegu, ale także te które mogą go chronić przed uszkodzeniem (jeżeli zły cholesterol zostanie uszkodzony, procesy miażdżycowe przebiegają bardziej intensywnie). Tutaj pomocną rolę mogą odegrać wspomniane witaminy, ale także częściej pita zielona herbata, no i oczywiście od czasu do czasu nie zaszkodzi lampka czerwonego wytrawnego wina ;)
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
Dziękuje jestem przekonany. Podobno bardzo dobrym preparatem jest Bio-omega 3. Czy może poleca Pan coś innego?
Jest bardzo wiele dobrych preparatów różnych firm, ale ten oczywiście również może być :) Życzę szybkiego wyrównania cholesterolu :)
odpowiedz w tym wątku