Czy rowerek pomoże w poprawieniu struktury ciała???

Ocena:
0
Witam, mam 26 lat ważę 59-60 kg, kilka lat temu (3-4) stosowałam dietę 1000 pare kalorii oraz suplementy thermo speed, cla, chitosan, dosyć szybko schudłam wtedy po ciąży, i przez ten cały czas utrzymywałam swoją wagę 55-56 kg, przestrzegałam ogólnych postanowień moim zdaniem zdrowego trybu życia czyli jedzenie niskokaloryczne o stałych porach, dużo wody, herbata zielona, czerwona, byłam dosyć aktywna - siłownia 3 razy w tyg. do tego rower od wiosny do jesieni, rolki, spacery, w domu też ćwiczyłam brzuszki itp, czułam się świetnie "w swoim ciele".
Od roku mieszkam w Anglii i w ciągu ostatnich kilku miesięcy (4-5) przytyłam może 5 kg, czuję to po ubraniach - są ciaśniejsze, odbija się to też na moim samopoczuciu - jest bardzo złe. Staram się jeść jak "zawsze" ale tutaj trudniej o wartościowe produkty, fakt nie ćwiczę reguralnie ale nie mam samochodu a wszędzie dosyć daleko więc maszeruję z dziećmi do szkoły, potem na zakupy, z zakupami do domu, dosyć szybkim tempem więc "zasiedziana" całkowicie nie jestem. Planuję kupić rowerek stacjonarny tylko czy sam rowerek pomoże mi wwrócić do dawniejszej choćby formy, mogę też ćwiczyć w domu np z hantelkami, tylko właśnie brakuje mi jakiejś wskazówki, motywacji, wiem że jak zacznę to będę ćwiczyć, tylko muszę zacząć...
Pozdrawiam
MEGGI :)

1 odpowiedź

Ocena:
0
No cóż, wszystko wskazuje, że powodem pogorszonego składu ciała, są rzeczywiście zaistniałe zmiany w trybie życia i sposobie żywienia. Myślę, że pomocnym czynnikiem będzie tutaj przede wszystkim większa aktywność i różnorodność zajęć fizycznych. Przed wyjazdem było jej zdecydowanie więcej, a ćwiczenia były bardziej zróżnicowane. To powodowało, ze organizm był stymulowany odmiennymi bodźcami fizycznymi które warunkowały utrzymanie odpowiedniej wagi i składu ciała. Akcentowany marsz, to niezwykle cenny rodzaj ruchu, do którego cały czas bym nadal zachęcał. Mogą bez wątpienia stanowić podstawę wysiłku. W ramach uzupełnienia można rozważyć rodzaj przyrządu aerobowego który angażowałby bardziej wszechstronnie ciało. Sam rowerek stacjonarny może okazać się w tym przypadku zbyt słabym czynnikiem stymulującym, dlatego przy wyborze przyrządu warto rozważyć urządzenia angażujące więcej partii mięśni. Tutaj lepszym rozwiązaniem może okazać się np. orbitrek. Dodatkowo można ćwiczenia wesprzeć programem ćwiczeń z obciążeniem (np.z hantelkami) wykonując je np w domu wg określonego planu. Obok ćwiczeń istnieje też konieczność większego zwrócenia uwagi na jedzenie. Wiem, że w tamtych warunkach jest to nieco utrudnione, ale przy odrobinie wysiłku można to sobie w miarę sprawnie ułożyć. Proponowałbym przede wszystkim unikać głodzenia. Zbyt mała ilość, dodatkowo słabej jakości pożywienia, może wywoływać efekt zgoła odwrotny od oczekiwanego. Dlatego dieta 1000kcal na pewno odpada.
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
Tak wlasnie zrobie, moze rzeczywiscie kupie orbitrek zamiast rowerka, albo to i to, przy marszach z obciazeniem (zakupami) nadal zostaje, dodam jeszcze ze mieszkam w gorzystych terenach wiec to lepiej, cwiczenia z hantelkami tez lubie wiec bede cwiczyc. Tylko nie bardzo mam pojecie na temat jedzenia, bo chyba ostatnio rzeczywiscie po prostu jadlam za malo i malo wartosciowe jedzenie, trzeba to zmienic.
A czy jakies suple mozna tez wlaczyc, kupilam juz CLA z zielona herbata i l-karnityna, a moze jakis spalacz do tego, moze thermo speed?
Pozdrawiam.
MAGDA :)
Pani Magdo, dodatkowa suplementacja nie jest w tym momencie konieczna, ale zakupione już preparaty można oczywiście uwzględnić. Stosowanie dodatkowych termogeników na razie nie polecam.
DZIEKUJE i pozdrawiam :)
odpowiedz w tym wątku