Witam Panie Darku
Jestem juz miesiac czasu po odchudzaniu. Schudłem 25kg i za żadne skarby nie moge odzyskać masy mieśniowej, ciężko tez mi o jakaś oponke na brzuchu. Najpierw zaczynałem stopniowo zwiekszać kalorie, teraz już odzywiam się w ten sposób i nic
3.8 - 4.5gr. weglowodanów na 1kg/mc
2 - 2.5gr. białka na 1kg/mc
1.4 - 1.6gr. tłuszczu na 1kg/mc
Węglowodany zaczynam jesć juz jak tylko się przebudze, 5:00-6:00 rano, 100gr Gain Bolic 6000, potem do godziny 20:00 ryż, mięso i tłuszcze o 23:00 tuńczyk w oleju. Proszę o rade bo niewiem w czym tkwi moj problem, wczesniej niemiałem żadnego problemu z odzyskaniem miesni po przerwie kilku miesiecznej od treningu siłowego, ale wtedy moja waga nie była niższa niż 98kg 105kg. Odzyskiwanie miesni było z nadmiarem tłuzszczu na brzuchu. W lipcu 2011r przerwałem trening siłowy z powodu wyjazdu na 3 miesiace
z wagą ciała 107kg. We wrzesniu już waga moja wynosiła 114kg, wiec postanowiłem najpierw wziąsć się za odchudzanie i zaczać trening siłowy ale juz z waga 90kg i tak jak wyzej pisałem, od miesiaca czasu albo waga stoi w miejscu albo o 1 kg mniej, zalezy od ilości spożywanych posilów w ciagu dnia.
Samopoczucie w trakcie odchudzania i treningów siłowych + aeroby na czczo było bardzo dobre, zadnego zmęczenia nie odczuwałem, nie potrzebowałem nawet w ciagu dnia spać. 12 lutego dopadła mnie grypa zatoki, leczyłem się przez 3 dni, jak tylko poczułem sie lepiej poszedlem na siłownie przetesteować trening do ilości typu włókien miesniowych, trening na nogi i barki, robilem sobie test przez choroba wykazało że mam przewage włokien wolnokurczliwych wiec. Duża objetosć treningu, długi czas trwania serii, wolniejszy ruch w fazie ekscentrycznej, po takim treningu czułem sie przez 5 dni obolały a nadodatek mam wszystkie objawy przetrenowania, sypiam w ciagu dnia po 6-7 razy, brak apetytu, motywacji, zmęczenie, nerwowosć itp. niewiem czy to ten 1 trening to spowodował czy to, że podczas choroby przez 4 dni jadłem wszystko co się da co 3 godziny, a może poprostu nie wyzdrowiałem jeszcze. Obecnie wróciłem do takiego odżywiania sie jak odżywiałem się zgodnego z grupą krwi 0.
Panie Darku co mam robić, jakieś badania? jak tak to jakie czy może jakoś się odblokuje organizm mój i odzyskam mięśnie, czy zmienić diete, jesc wszystko, albo jakąś diete do typu metabolicznego? czy zaczać brać suplementy? Proszę o Pomoc
Wiek - 3
Wzrost - 184 cm
Waga - 89 kg
Procent tkanki tłuszczowej od 11.63% do 12.23%
Grupa krwi 0
Ektomorfik
Staż Treningowy ponad 10 lat
Pozdrawiam
fiodor70
25. lutego 2012 16:01
Myślę, że ten Pana organizm musi po tych przejściach nieco odsapnąć. Trudno, aby po tak znaczącym ubytku swoich rezerw, jakie gromadził latami, nagle poczuł się komfortowo i zaczął sobie natychmiast budować mięśnie. To mniej więcej tak, jakby ktoś nagle zbankrutował i na pocieszenie zapragnął sobie zbudować zupełnie nowy, jeszcze bardziej okazały dom, dziwiąc się jednocześnie, że bank nie chce mu na to dać kredytu. Myślę, że potrzeba było by czasu aby odzyskać wiarygodność finansową. Podobnie musi Pan poczekać w swoim przypadku. Widocznie musi minąć jeszcze trochę czasu, aby wszystko wróciło do równowagi. Proszę się nie zniechęcać, chwilową stagnacją, robić swoje, a wynik na pewno nadejdzie :) Zszedł Pan dość nisko ze swoją wagą w stosunku do bagażu kilogramów jaki był wcześniej, stąd trudno się dziwić że organizm nie chce zbyt ochoczo budować mięśni, które jeszcze bardziej mogłyby wyciągać z niego energię.
dr Dariusz Szukała
27. lutego 2012 19:52