Dieta a praca na zmiany

Ocena:
0
Witam
mam 31 lat 169 cm. wzrostu i 68 kilogramów. Od 6 miesięcy chodzę na siłownie i fakt spadłam jakieś 5 kilogramów przez trening aerobowy, niedawno zaczęłam także trening siłowy .
niestety pozostałą tak zwana oponka w dolnych partiach brzucha,
staram się odżywiać zdrowo choć czasem sobie pozwalam na fast food.
pracuje na zmiany 5 nocnych i 5 dziennych więc jedzenie o tych samych porach nie wchodzi w rachubę. staram się ograniczyć cukry i węglowodany choć słyszałam że powinnam je spożywać jeśli chodzę na siłownię 3 razy w tygodniu
Jaką dietę powinnam stosować przy tak zróżnicowanym trybie życia ??

1 odpowiedź

Ocena:
0
Praca zawodowa w trybie zmianowym niestety zawsze powoduje pewne trudności w zoptymalizowaniu diety. Jeżeli pracujemy w okresie nocnym, to należy to traktować jako normalną aktywność dobową, w związku z czym dwa niewielkie posiłki w tym czasie raczej powinny się znaleźć. Tutaj nie zalecałbym żadnego znaczącego wywrotu diety, gdyż w tym przypadku pomocna może okazać się jedynie racjonalność żywienia. Organizm i tak jest na bieżąco doświadczany pewnym chaosem odżywiania, w związku z czym kolejnych atrakcji już nie potrzebuje. Każdy z posiłków powinien być urozmaicony i zawierać zarówno białko, węglowodany jak również dodatek wartościowego tłuszczu. Jeżeli chodzi o ograniczanie węglowodanów - to nie jest to konieczne, pod warunkiem, że staramy się korzystać z ich wartościowych źródeł. Znacznemu ograniczeniu natomiast powinien ulec cukier i wszystko co go w nadmiarze zawiera. Jeżeli chodzi dania fast food, to raz na jakiś czas większych szkód nie wyrządzą. Unikać ich konsekwentnie należy jednak w okresie nocnym. Patrząc na wiek, wzrost i aktualna wagę, można przypuszczać, że ubytek kolejnych kilogramów może nieco rozłożyć się w czasie, dlatego należy wykazać dużą cierpliwość i nie zniechęcać się chwilowym brakiem efektów.
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
odpowiedz w tym wątku