Dieta bezglutenowa przy zespole złego wchłania potocznie celiaklii

Ocena:
0
Witam! Właśnie zdiagnozowano u mnie zespół złego wchłania, czyli chorobę, która potocznie nazywana jest CELIAKLIĄ ( grupa IIIB wg Marsha).W związku z tym, że mam całkowity zanik kosmków w jelicie cienkim muszę już na stałe przejść na dietę bezglutenową.Ponadto mam refluks żołądka i w tej chwili mam leczony helicobakter.Gastrolog, który mnie leczy tylko ogólnikowo powiedział, ze nie mogę jeść pokarmu z glutenem, czyli owsem, żytem, jęczmieniem i pszenicą. Potrzebuję pomocy odnośnie konkretnych produktów. Czy to prawda,że przy tej chorobie, chory musi mieć osobne garnki, sztućce, półki na żywność bezglutenową? czy to prawda,że przy tej chorobie też muszę unikać również mleka pochodzenia krowiego i ziemniaków? Czy to prawda,że nawet najmniejsza ilość nieświadomie spożytego glutenu spowoduje, że cała dieta pójdzie na marne? Czy mogę kupować żywność też w normalnych sklepach z oznaczeniem przekreślonego kłosa, czy muszą to być produkty wyłącznie pochodzące od producentów tylko żywności bezglutenowej?
Czy mogę pić każdą herbatę i kawę rozpuszczalną (z wyj. zbożowej), napoje, podobno jedyny alkohol, który mogę spożywać to wszystkie wina czy to prawda?
Co z ketchupami, musztardami, przyprawami i jogurtami.
i ostatnie pytanie, skąd mam wiedzieć czy dana wędlina jest nieprzetworzona, czy to prawda,że zostaje mi kupować od rolników robione szynki itd.

1 odpowiedź

Ocena:
0
Witam! Celiakia (choroba trzewna) niestety polega na całkowitej i nieprzerwanej eliminacji z pożywienia pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa, które są źródłem glutenu. Nawet minimalne ilości glutenu w spożywanych pokarmach mogą wywołać nawrót dolegliwości. Stosując taką dietę mamy na celu odbudowanie śluzówki jelita (kosmków jelitowych) oraz obniżenie przeciwciał. W okresie zaostrzenia choroby, kiedy pojawiają się biegunki z diety eliminujemy również mleko i jego przetwory na kilka tygodni. Mleko można zastąpić preparatami mlekozastępczymi jak: Nutramigen, Pregestimil, ProSobee, Humana SL i na nich przygotowywać różne potrawy: kisiele, lane kluski. Ziemniaki są dozwolone. Jeżeli chodzi o osobistą półkę i sztućce to pewnie po to, aby nie doszło do pomyłki i była pewność, że zjadasz żywność, która nie jest zanieczyszczona glutenem. Możesz kupować żywność z przekreślonym kłosem co wg WHO oznacza, że żywność ta może zawierać nie więcej niż 1 mg glutenu w 100g produktu. Jeżeli chodzi o alkohol to produkowany jest z pszenicy lub żyta, wino natomiast nie, dlatego jest wskazane, ale w okresie zaostrzenia choroby należy wykluczyć alkohol. Jeżeli chodzi o wędlinę, to najlepsza jest właśnie taka nieprzetworzona, bo inne mogą być zanieczyszczone glutenem. Podam Ci teraz listę produktów, które zawierają gluten oraz produkty, które mogą zawierać ukryty gluten: mąka pszenna, mąka żytnia, kasza manna, kasza jęczmienna: mazurska, perłowa, pęczak, płatki owsiane, otręby pszenne,zarodki pszenne
mąka orkiszowa, płatki kukurydziane i owsiane ze słodem jęczmiennym, chleb, ciasta, sucharki, biszkopty, makarony wykonane z wyżej wymienionych mąk, przetwory zbożowe z orkiszu
desery z dodatkiem mąki pszennej z glutenem, czekolada nadziewana, cukierki nadziewane, batony, wafle, guma do żucia, ciasta z maki z glutenem, marcepan, chałwa, lody z waflem, słód desery z dodatkiem mąki pszennej z glutenem, czekolada nadziewana, cukierki nadziewane, batony, wafle, guma do żucia, ciasta z maki z glutenem, marcepan, chałwa, lody z waflem, słód jęczmienny, niektóre żelki, galaretki, budynie, chipsy, kakao owsiane, kawa zbożowa „Inka”, kawy z dodatkami smakowymi, czekolada pitna z dodatkami smakowymi, herbatki rozpuszczalne z dodatkiem słodu, napoje gazowane, alkoholowe (wódka, piwo), mięsa tłuste, konserwy mięsne, rybne, wysokoprzetworzone produkty, parówki, kiełbasy niższego gatunku, mielonki, salcesony, pasztetowa mogą zawierać dodatek mąki, półprodukty gotowe – panierowane, np. filety i paluszki rybne, kotlety, wszystkie potrawy obtaczane w mące zawierającej gluten, sosy, majonezy z dodatkiem mąki, zupy w proszku, w początkowym okresie choroby niewskazane są zupy z warzyw wzdymających; wszystkie zupy i sosy zaprawiane zasmażkami, mąką zawierającą gluten, z kluskami, grzankami, makaronem wykonanym z mąki z glutenem,
ketchup, przyprawy typu ‘jarzynka’, przyprawy ostre: ocet, musztarda, pieprz, ostra papryka, produkty zawierające skrobię modyfikowaną nieznanego pochodzenia, proszek do pieczenia
opłatek komunijny. Konieczna jest również obserwacja i wczesne wykrywanie niedoborów składników odżywczych (witamin, minerałów,żelaza).
Poradnie Dobry Dietetyk: Biała Podlaska • Mińsk Mazowiecki • Mszczonów • Siedlce • Warszawa
Dziękuję bardzo za odpowiedź. mam jeszcze pytanie, czy mleko muszę wykluczyć każde, czy tylko krowie? czy tic taci i dropsy typu: mentos, halls, nims2 mogę jeść?
czy mogę pić herbatę czarną i owocową?
p.s. jakie badania się robi żeby sprawdzić niedobór składników odżywczych, czyli minerałów i witamin?
Witam! jeśli chodzi o mleko to tylko krowie musisz wykluczyć, bo tu chodzi o nietolerancję laktozy. Jeśli chodzi o te cukierki, to przede wszystkim należy przeczytać skład produktu i przeanalizować pod względem ewentualnego zanieczyszczenia glutenem. Herbatę możesz pić czarną, ale aromatyczne mogą być już zanieczyszczone glutenem. Przede wszystkim należy wykonać badanie krwi, z którego dowiemy się jaki jest poziom elektrolitów i pierwiastków śladowych w naszym organizmie.
odpowiedz w tym wątku