Mgr Aldona Kopczyńska poradnie Biała Podlaska, Mińsk Mazowiecki, Mińsk Mazowiecki, Mszczonów, Siedlce, Warszawa
0 minut temu
Re: Dieta matki karmiącej
Usuń
Witam serdecznie! jeżeli karmi Pani dziecko, to w tym czasie nie wolno odchudzać się stosując dietę 1200 kcal. Zapotrzebowanie na kalorie w okresie laktacji jeszcze bardziej wzrasta niż w trakcie ciąży i wynosi ok.2500 kcal. Proponuję następujący plan,może Pani obniżyć dzienną dawkę o około 600 kalorii, przy czym powinna Pani jeść pięć małych posiłków dziennie. Powinna Pani wyeliminować słodycze, słodkie napoje, przetworzoną żywność, białe pieczywo i oczywiście produkty, po których dziecko źle się czuje. W momencie kiedy dziecko osiągnie pół roczku i zacznie Pani rozszerzać jego dietę, może Pani jeszcze nieco obniżyć kaloryczność diety (do 1500kcal). Kolejnym elementem każdego odchudzania jest cierpliwość, także proszę nie zniechęcać się brakiem efektów, one na pewno nadejdą. Pozdrawiam!
mgr Aldona Kopczyńska
8. grudnia 2011 23:59
Jestem mamą teraz już 10 miesiecznej córki i nadal karnie ją piersią chciała bym przestać już ale to nie jest dla mojego malucha tak oczywiste. Mam 164 cm i 90kg to jest straszne jak teraz wyglądam chciała bym i muszę coś z tym zrobić tylko trochę nie wiem jak osoby które mi chcą cokolwiek doradzić to mówią tylko tyle że w czasie karmienia piersią nie mogę zastosować żadnej diety . Moja córa jest drogim moim dzieckiem pierwszy był synek który ma już teraz 4 latka będąc z nim w ciąży miałam zatrucie ciążowe i tyłam w oczach od 3 mies i tak do porodu ważyłam już 90kg po porodzie przez cc ciężko mi było odrazu zrobić coś z swoim ciałem ale się nawet trochę udało tyle że jego nie karmiłam długo bo 4 mies . Mała nie chce się przestawić na inne mleko niż moje więc nie bardzo wiem co mam teraz z tym zrobić . Nie narzekam na brak ruchu bo przy tej dwójce jest go aż za natto i do tego mieszkań z nimi sama bo męża często nie ma w domu średnio po 4 mies więc muszę sama z tym wszystkim jakoś dawac sobie radę z jedzeniem też nie jest za specjalnie bo wszystko w biegu się robi albo nie ma się czasu na nie wcale . Proszę o radę co i jak robić
Haneczka26
9. stycznia 2012 23:17
Witam ! przesyłam Pani linka, w którym pisałam jak należy się odchudzać w przypadku karmienia piersią. Zastanawia mnie jednak jedna rzecz, czy tylko piersią karmi Pani swoją 10 miesięczną córkę? zgodnie z modelem żywienia niemowląt powinna Pani stopniowo zacząć rozszerzać dietę dziecka, czyli łączyć karmienie piersią + żywienie tradycyjne. Polecam zapoznać się z modelem żywienia niemowląt karmionych piersią zalecanych przez Instytut Matki i Dziecka.
Jeżeli częściowo odstawi Pani córkę od piersi to myślę, że odchudzanie również powinno przebiegać sprawniej. Jednak poleciłabym tutaj skorzystanie z usług specjalisty w tym zakresie.
http://dobrydietetyk.pl/forum/dieta_matki_karmiacej/2106/#p2274
mgr Aldona Kopczyńska
11. stycznia 2012 00:56
W odpowiedzi na pytanie córkę dokarmiam zupkami które gotuje niektóre kupuje i deserkami od 6 mies zycia piers od dawna dostaje tylko na ządanie w ciągu dnia tylko 3 razy dziennie i to tylko do spania .do kogo mam sie zwórcic o ustalenie diety dla siebie przy karmieniu piersią czy kazdy dietetyk ustali mi taką diete PS prosze o powtórne wysłanie linka cos nie działa dziekuje i porosze o odpowiedz POZDRAWIEM
Haneczka26
12. stycznia 2012 09:55
http://dobrydietetyk.pl/forum/dieta_matki_karmiacej/2106/#p2292Myślę, że każdy dietetyk pomoże Pani w ustaleniu odpowiedniej dla siebie diety. Życzę powodzenia!
mgr Aldona Kopczyńska
15. stycznia 2012 00:36