Dieta przy niedoczynności tarczcy

Ocena:
0
Witam serdecznie,

od roku biorę Euthyrox, obecnie w dawce 100. Moja waga w przeciągu tego czasu zmieniła się o 15 kg oczywiście na plus. Nie jem specjalnie dużo. Oczywiście zdarzają mi sie bomby kaloryczne w postaci fast food, czy słodyczy, ale nie jest to nagminne. Przy większym wysiłku strasznie się meczę. Nie wiem, jak mogę sobie z tym poradzić, a jestem już doprawdy załamana.
Czy może mi ktoś pomóc?
Dieta może kontakt do dobrego dietetyka (mieszkam w Gdyni).
pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
An Gelika

1 odpowiedź

Ocena:
0
Witam! Zanim napiszę Pani o diecie, czuję się zobligowana do zwrócenia przez Panią uwagi na kilka aspektów zdrowotnych i samo leczenie niedoczynności tarczycy. Nie mam wglądu do Pani badań, ale należy wiedzieć, że przyjmując lek euthyrox, należy regularnie badać stężenie T3, ponieważ trzeba mieć pewność czy organizm przekształca dostarczoną tyroksynę T4 (lek) do T3. Nie wiem również czy miała Pani oznaczane stężenie przeciwciał tarczycowych (wykonujemy je po to by stwierdzić czy nie ma chorób autoimmunologicznych tarczycy), a jest to istotne z punktu widzenia zastosowania odpowiedniej diety. Należy również zbadać poziom hormonu żeńskiego estrogenu, gdyż zbyt wysokie jego stężenie może doprowadzić do niedoczynności tarczycy. Powinna Pani również zbadać poziom hormonów nadnerczy, ponieważ pomimo, że przyjmuje Pani leki na tarczycę, to nie czuje się Pani lepiej , a to również może świadczyć (ale nie musi), że cierpi Pani na wyczerpanie gruczołów nadnerczy. Należy więc przebadać się kompleksowo.
Jak wiadomo głównym zadaniem hormonów tarczycy jest przekształcanie kalorii z pożywienia w energię, którą organizm może spożytkować. Kiedy chorujemy na niedoczynność tarczycy przemiana materii i wszystkie inne procesy w ustroju ulegają spowolnieniu. Dlatego bardzo ważne jest aby dostarczyć organizmowi odpowiednią podaż kalorii w celu pobudzenia przemiany materii. Spożywanie zbyt małych ilości pożywienia oraz nieregularne odżywianie może pogłębiać już i tak spowolnioną przemianę materii. Należy jednak wiedzieć, że te kalorie mają pochodzić z żywności o wysokiej odżywczości. Tarczyca do prawidłowego działania potrzebuje kilku bardzo ważnych minerałów: selenu (produkty bogate w selen: orzechy brazylijskie, łosoś, brązowy ryż, kurczaki, wieprzowina, wołowina, orzechy włoskie), jodu (produkty zawierające jod: jodowana sól kuchenna, ryby morskie, kapusta, szpinak, cebula, rzepa, pomidory, jaja), cynku (produkty bogate w cynk: mięso, mleko, jaja, warzywa i owoce, produkty z pełnego przemiału), jak również miedzi, witamin A, D, B2,B3. Należy również dostarczyć organizmowi zdrowych tłuszczów pochodzących z: tłustych ryb , nasion, orzechów, oliwy z oliwek, oleju lnianego. Należy również spożywać dostateczną ilość białka (niezbędne do produkcji hormonów i pobudzenia przemiany materii) oraz warzyw i owoców (np. w postaci soków: z marchwi, buraków, pomarańczy). W ciągu dnia należy również wypijać od 2-3 litrów płynów. Należy z diety wyeliminować cukier, białe pieczywo i makaron, oczyszczony ryż, niezdrowy tłuszcz (np. typu trans).
Jeżeli przyczyną niedoczynności tarczycy jest schorzenie immunologiczne (np. choroba Hashimoto), to stosujemy dietę bezglutenową i bezmleczną.
Należy również wiedzieć, że są również produkty spożywcze, które zaburzają pracę tarczycy jeżeli spożywane są w dużych ilościach na surowo: warzywa krzyżowe (brokuły, kapusta, kalafior, brukselka), kukurydza ,słodkie ziemniaki, soja , proso (kasza jaglana), orzechy ziemne. Jednakże gotowanie przeważnie sprawia, że substancje wolotwórcze zawarte w tych produktach stają się nieaktywne.
Wizyta u dietetyka to dobry pomysł, strona internetowa posłuży Pani w jego zlokalizowaniu.
Pozdrawiam!

Poradnie Dobry Dietetyk: Biała Podlaska • Mińsk Mazowiecki • Mszczonów • Siedlce • Warszawa
Dziękuję Pani bardzo za tak szybką i wyczerpującą odpowiedź.

Powiem tak. Większość z tych badań już robiłam a wyniki przedstawiały się następująco:
FT3- 6.09 w skali 3.13- 6.76
FT4- 14.91 w skali 12.0- 22.0
TPO 8,56 norma 0-35
TG <10.00 norma 0-115

były one wykonywane całkiem neidawno. najświeższe z tych badań to TPO i TG. TSH utrzymuje się na poziomie obecnie 3,86 przy normie 0.27 do 4.20.

Chciałabym się jeszcze dowiedzieć, czy grupa krwi ma w tym wypadku znaczenie. Mam grupę krwi B rh +. Słyszałam, że powinnam wystrzegać się spożywania dużej ilości mięsa a raczej przejść na warzywa.

Postaram się przestrzegać tych reguł, które Pani mi wysłała. Mam również nadzieję, że znjdę takiego dietetyka, który zwróci na to wszystko uwagę.

pozdrawiam
An Gelika
Witam! badania wskazują na trwającą nadal niedoczynność tarczycy i należy dalej ją leczyć farmakologicznie.
Grupa krwi nie ma tutaj większego znaczenia. W Pani jadłospisie powinno znaleźć się i białko i warzywa. Organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych aby prawidłowo funkcjonować, a wykluczenie któregoś z nich mogłoby spowodować pogorszenie stanu zdrowia.
Życzę dużo zdrowia.
odpowiedz w tym wątku