Dieta w refluksie

Ocena:
0
Zdiagnozowano u mnie chorobę refluksową. Lekarz zwrócił mi uwagę, ze muszę teraz uważać na to co jem. Powiedział tylko ogólniki, żeby nie jeść tłustych i smażonych rzeczy. Czy mogłabym się dowiedzieć czegoś więcej na ten temat? Będę ogromnie wdzięczna. Pozdrawiam Ula

1 odpowiedź

Ocena:
0
Choroba refluksowa to zaburzenie objawiające się cofaniem treści zawartości żołądka do przełyku. Wystąpienie objawów choroby może być wynikiem opóźnionego opróżniania żołądka. Zbyt długie zaleganie treści pokarmowej w żołądku prowadzi do nadmiernego rozciągnięcia jego ściany, co może wyzwalać przejściowe, spontaniczne rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku z następczym refluksem. Typowe objawy tej choroby to zgaga, kwaśne odbijania, problemy z przełykaniem, zwracanie treści żołądkowej czy uczucie kuli w gardle. Nieleczona choroba refluksowa może okazać się niebezpieczna dla zdrowia. W wyniku cofania się treści żołądkowej do przełyku i szkodliwego działania kwasu solnego na nabłonek przełyku może dochodzić do rozwoju niebezpiecznych zmian nowotworowych. Jednym z zasadniczych elementów leczniczych jest konieczność modyfikacji diety przede wszystkim poprzez unikanie produktów zaostrzających chorobę (dania tłuste, ciężkostrawne, słodycze, używki). Ważne są także przestrzeganie innych zaleceń jak: niepalenie tytoniu, unikanie pozycji leżącej po posiłkach, rezygnacja z noszenia obcisłej odzieży, czy sypianie z uniesioną górna połową ciała. Zalecenia dietetyczne muszą dotyczyć zarówno rodzaju spożywanych pokarmów, jak i objętości i tempa w jakim są spożywane

Kilka istotnych zasad:

- Dokładnie przeżuwaj pokarm. Nigdy nie jedz w pośpiechu ponieważ stres i napięcie, utrudniają trawienie
- Ostatni posiłek powinien być zjedzony nie później niż 3 godziny przed snem
- Potrawy przyrządzaj metodą gotowania na wodzie, na parze, w naczyniach bez wody. Możesz stosować duszenie lub obsmażając produkty bez tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego. Zalecane jest pieczenie w folii przezroczystej, pergaminie, na ruszcie, w piekarniku lub opiekaczu elektrycznym
- Nie spożywaj potraw smażonych i pieczonych na tłuszczu. Nasiąknięte tłuszczem dania są trudno strawne i długo zalegają w przewodzie pokarmowym. Ewentualne tłuszcze w niewielkiej ilości podawaj na surowo do gotowych potraw (np. oleje do sałatek). Nie spożywaj zasmażanych i zawiesistych zup
- Unikaj spożywania soków z owoców cytrusowych (zwłaszcza grejpfrutów) i soku pomidorowego, gdyż mogą być one przyczyną zgagi lub nawet odczuwania bólu w przełyku
- Z płynów, zamiast mocnej herbaty, kawy i kakao pij przegotowaną wodę, kawę zbożową, herbatę ziołową i owocową.
- Ze względu na problemy z przewodem pokarmowym staraj się jeść posiłki bardzo regularnie, bez pośpiechu i unikaj zdenerwowania. Stres przy jedzeniu może dodatkowo nasilać dolegliwości chorobowe. Zaplanowane w diecie godziny posiłków powinny być sciśle respektowane
- Unikaj ostrych przypraw
- Nie spożywaj zbyt dużo warzyw i owoców, zwłaszcza cebulowych, kapustnych, nasion roślin strączkowych
- Unikaj produktów z dużą zawartością tyraminy, na przykład serów pleśniowych, czerwonego wina, wątróbki, śledzi, kapusty kiszonej

To takie najważniejsze zasady :)

Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
Panie Dariuszu, niezmiernie dziękuje za tak wyczerpująca odpowiedź. Postaram się zastosować do większości tych zaleceń. Jest tego sporo, ale zdrowie jest przecież jedno
Ula! moja mama miała zawsze tan problem i długo nie mogła się z nim uporać. Pomógł jej dopiero wyjazd do sanatorium, gdzie zaczęła pić Wielką Pieniawę. Dopiero jej regularne picie przyniosło jej ulgę. Spróbuj - może na Ciebie też zadziała :)
Czy tryb życia pełen stresów i pośpiechu wpływa na refluks? Czy to coś innego? Ponieważ zawsze jak się zestresuję (a jest to bardzo częste) to piecze mnie przełyk i nie wiem czy mogę to powiązać z chorobą refluksową czy czymś innym. Dodam, że odżywiam się w miarę dobrze.
Witam serdecznie Marto. Oczywiście napięcia nerwowe mogą sprzyjać tego typu objawom. Stres może nasilać produkcję kwasu solnego a także sprzyjać zaburzeniom motoryki żołądka, co w efekcie może (przy pewnych predyspozycjach) inicjować reakcje refluksowe.
odpowiedz w tym wątku