W takim przypadku nie ma konieczności znaczącego eliminowania węglowodanów co przede wszystkich zwrócenie uwagi na ich jakość w diecie. Najbardziej istotne będzie eliminowanie słodyczy, cukru, słodkich napojów oraz węglowodanów wysokoprzetworzonych (np. pieczywo pszenne, kluski), szczególnie w połączeniu z tłuszczem (dania fast food). Węglowodany takie jak gruboziarniste pieczywo, kasze, makaron razowy, ciemny ryż czy warzywa powinny jak najbardziej znaleźć się w diecie. Podstawą powinno być przyjęcie ok. 5 posiłków w ciągu dnia i starać się je spożywać w miarę o jednakowych porach. Wybór diety ubogowęglowodanowej może w pierwszej fazie dać złudzenie trafnie obranej drogi, ale na dłuższą metę może przestać służyć. Dlatego warto się zastanowić, czy taki model żywienia koreluje z aktualnymi upodobaniami żywieniowymi. Jeżeli nie, odradzam.
Poradnie Dobry Dietetyk:
Ostrów Wielkopolski
dr Dariusz Szukała
24. stycznia 2011 11:50
Posiłki spożywam regularnie co 3 godziny. I co by pan zaproponował do spożywania w dalszym etapie diety?
marcinstp1
24. stycznia 2011 12:15
Każda prawdziwie skuteczna dieta powinna mieć tylko jeden etap, taki który jesteśmy w stanie kontynuować cały czas. Tworzenie etapów w różnych dietach jest wytworem fantazji ich twórców, co nie ma żadnego logicznego uzasadnienia, a rodzi jedynie dodatkowe problemy. Jeżeli stosujemy dietę etapową, to po zakończeniu ostatniego etapu pojawia się na ogół jeszcze jeden etap bonusowy - ponowne tycie. Proponuje stosować dietę możliwie jak najbardziej racjonalną, urozmaiconą i odpowiadającą rzeczywistym upodobaniom, z wyłączeniem produktów wysokoprzetworzonych. Organizm chudnie najlepiej wtedy, gdy nie wie że jest na diecie.
dr Dariusz Szukała
30. stycznia 2011 21:35
Witam. Czy będąc na diecie 1000kalorii, jedząc pięć posiłków dziennie można jeść co 2 godz? Dokładnie chodzi mi o to że jest to mała podaż kalorii i nie chciałabym odczuwać głodu pomiędzy posiłkami.
gosia1990
22. listopada 2011 14:09
Patrząc na kaloryczność diety domyślam się, że chodzi o zwiększenie udziału tłuszczu w ciele i zmniejszenie jego jędrności? Tak, to jak najbardziej właściwy sposób postępowania, szczególnie gdy organizm odczuwa głód. To oznaka że jesteśmy na właściwej drodze do sukcesu. Gdyby okazało się jednak, że tkanka tłuszczowa narasta zbyt wolno, proponowałbym zejście do 600kcal. Wtedy powinno to jakoś pomóc.
Jeżeli jest jednak jakikolwiek inny cel, to niestety wybór obecnej diety jest skrajnie niewłaściwy, bez względu czy będzie się jeść posiłek co godzinę, czy co 3 godziny. Jeżeli organizm odczuwa jeszcze głód to znaczy, że daje po raz ostatni ostrzeżenie.
dr Dariusz Szukała
22. listopada 2011 22:00
Chodzi mi o odchudzanie dokładnie jakieś 10-15kg. Byłam już na niejednej diecie i zawsze odczuwałam głód pomiędzy posiłkami a przerwy wynosiły 3godz. więc pomyślałam sobie że częstsze i mniejsze posiłki mogły by być rozwiązaniem.
gosia1990
23. listopada 2011 15:03
Niestety Gosiu, zgadzam się z moim przedmówcą. Prawda jest taka,że dieta 1000kcal nie jest w stanie zapewnić minimum energetycznego nawet dla 80cioletniej, mało ruchliwej staruszki :-) Twój metabolizm z całą pewnością obejmuje znacznie większe wartości.
Aby dieta była skuteczna musi zawierać się pomiędzy dwoma wartościami - podstawową i całkowitą przemianą materii. Tylko wtedy organizm będzie skutecznie redukował niechcianą tkankę tłuszczową - w innych przypadkach odczytywać będzie sygnał jako "glodówkę" i nici z odchudzania! Ponieważ braki kaloryczne będzie kompensował odkładaniem dodatkowego tłuszczu w razie jeszcze "gorszych czasów".
Polecam zaczerpnąć wiedzy w temacie tych właśnie wartości - podstawowej i całkowitej przemiany materii i rezygnację z bezsensownego ucinania kalorii.
olimpia_przyjemska
23. listopada 2011 15:28
W takim razie skoro nie tłuszcz tracimy ,to co w takim razie? Chciałam z czasem zwiększać kaloryczność. Dlaczego na każdym forum internetowym (a przejrzałam je chyba wszystkie) każdy pisze że jest to bezpieczna i zdrowa dieta nawet opinie ekspertów były zachęcające. Dlaczego tak jest?
gosia1990
23. listopada 2011 18:10
Proponuje przeczytać ten artykuł:
http://www.dobrydietetyk.pl/czytelnia/4/diety_glodowkowe/ Tutaj można znaleźć wszystkie odpowiedzi.
dr Dariusz Szukała
23. listopada 2011 21:10
Dziękuje. Ten artykuł odpowiedział na wszystkie moje pytania. Chciałam jeszcze zapytać czy korzystając z poradni internetowe na waszej stronie można wybrać sobie dietetyka czy jest on z góry ustalony?
gosia1990
24. listopada 2011 18:05
Jeżeli życzy Pani sobie otrzymać program dietetyczny opracowany przez konkretnego dietetyka z naszych poradni, prosimy po wypełnieniu ankiety wysłać na adres:
dieta@dobrydietetyk.pl imię i nazwisko osoby która taki program ma przygotować podając numer zamówienia.
dobrydietetyk
24. listopada 2011 19:38