Załóż konto Zaloguj się
Rozpocznij walkę z nadwagą Jak działamy? Pytanie do eksperta Zarejestruj się!
Dieta internetowa
Wiadomości Placówki Dobry Dietetyk / VitaClinic Czytelnia, artykuły, porady, zdrowie Forum

Dobry Dietetyk odpowiada

em21
ocena 0
Poniedziałek, 23.01.2012 13:06

dla zapracowanych

witam mam problem i myslę że nie nestem jedyny z takim problemem. chce się dowiedzieć czy jest możliwośc żeby pozbyć się tkanki tłuszczowej za pomocą suplementów. mój problem polaga na tym ze nie mam czasu na ćwiczenia gdyż całe dnie przesiaduje w pracy, natomist po niej jestem wykończony i nie mam siły na biegi itp. jeżlei są takie preparaty to jaki są najlepsze
Łukasz Jaśkiewicz
ocena 0
Wtorek, 24.01.2012 00:04
Obecnie z problemem tym zmaga się wiele osób, jednakże sądzę, że najlepszym rozwiązaniem będzie odpowiednia motywacja do ćwiczeń i jednak wykonywanie ich - w indywidualnej dla siebie, przyjemnej formie. Jeśli nastawia się Pan negatywnie do wysiłku, to zapewne spowoduje to brak "sił psychicznych" do jego wykonania. Proszę przy wyborze wysiłku kierować się także przyjemnościami, które mają "płynąć" z wysiłku (dobierać wysiłek taki, który będzie dla Pana przyjemny). Dobrym krokiem dla zwiększenia motywacji może być także forma zajęć grupowych (Schwinn Cycling, Wiosła), które z pewnością wzbudzą chęć kontynuacji na długi czas, być może i przyszłą pasję. Wraz ze wzrostem formy sportowej możemy stawiać sobie poprzeczkę wyżej, zwiększając intensywność czy częstotliwość sesji. Oczywiście na poziom energii ma wpływ dieta, obecny poziom motywacji, jak i pogoda za oknem, gdy brakuje promieni słonecznych.

Obecna potężna reklama suplementów, a dokładnie grupy „termogeników” obiecuje Nam podniesienie tempa metabolizmu nawet nie ćwicząc. Nic bardziej mylnego. Po pierwsze odpowiedni sposób żywienia wraz z podejmowaniem kierunkowych wysiłków powinien być priorytetem. Szukanie drogi na skróty nie jest dobrym rozwiązaniem. Proces spalania BF jest długotrwały, zachodzą zmiany na poziomie komórkowym związane z aktywacją szlaków metabolicznych i aktywacją enzymów odpowiedzialnych za wykorzystanie pokładów właśnie tłuszczu zapasowego, a do tego musi zaistnieć bodziec wysiłku fizycznego.

Najlepiej usystematyzować pory spożycia posiłków w celu stałego dostarczenia odpowiedniej jakości węglowodanów (patrz indeks glikemiczny) dla ustabilizowaniu dowozu energii (zarówno do pracy OUN i tkanki mięśniowej). Dieta powinna być bogata w składniki odżywcze (witaminy i minerały) co pełni rolę regulujące. Z pewnością pozytywnie to wpłynie na Pana stan odżywienia przyczyniając się do zwiększenia rezerwy energetycznej. Co do suplementów, możemy wdrożyć je, ale kierunkować je na przede wszystkim wspomaganie procesu redukcji w oparciu o dietę i wysiłek. Do tego jednak potrzebna jest pełniejsza analiza Pana przypadku, by zasugerować suplement.

Pozdrawiam Pana serdecznie i życzę powodzenia )
Odpowiedz
giggsy11
ocena 0
Środa, 25.01.2012 00:42
Drogi na skróty nie ma i to jest pewne. Gdyby można było pozbyć się zbędnego tłuszczu za pomocą tylko i wyłącznie jakiegoś suplementu to wszyscy chodziliby piękni i zdrowi. Dieta i ruch, wysiłek fizyczny to podstawa. Potem dopiero można myśleć o jakichś suplementach, ale one tak naprawdę koniecznością nie są. Zastanów się jeszcze raz dobrze, czy aby na pewno nie masz czasu na ćwiczenia- czy to w domu, czy na świeżym powietrzu. Dzięki temu można naprawdę wiele. Może tak rowerem do pracy/sklepu, więcej chodzić na pieszo… Zawsze to dodatkowy bodziec, a pomocny okazać się może bardzo. Jednak jak już naprawdę jesteś tak zapracowany i nigdzie nie wciśniesz żadnych ćwiczeń to postaw chociaż na samą dietę. Na tym forum znajdziesz bardzo mądre i przydatne rady. Osobiście jak rozpoczynałem „przygodę” z odchudzaniem to najpierw postawiłem na dietę, czyli racjonalne , ustabilizowane odżywianie- potem doszło bieganie. Efekt to jakieś 7 kilo w dół i sporo centymetrów w pasie na samej diecie. Co najlepsze- jadłem więcej jak dotychczas, ale mądrzej. Po włączeniu biegania- łącznie 15 kilo… Więc wniosek się nasuwa sam, trzeba zejść na ziemię. Tylko racjonalne podejście do sprawy, żaden suplement nie sprawi, że za pstryknięciem palca uzyskamy wymarzoną sylwetkę. Pozdrawiam.
Odpowiedz
Dobry Dietetyk odpowiada Nadwaga Dieta w chorobie Dieta w ciąży Żywienie w sporcie Preparaty dietetyczne Ćwiczenia i ruch Artykuły w czytelni Kursy, szkolenia, praca