Dot. żywienia dziecka pływajacego

Ocena:
0
Witam!
Moje dziecko ma 14 lat i bardzo intensywnie pływa. Ma treningi zwykle 2 razy dziennie. Zaczyna być coraz bardziej zmęczona, niewyspana, chudnie. Chciałabym jakoś wspomóc ją odpowiednią dietą i jakimiś (Konkretnymi) preparatami witaminowo-mineralnymi. Nie wiem jak do tego podejść. Trener wiele nie wymaga w tym zakresie, ale pływanie 6-8 km dziennie jest wyczerpujace. bardzo proszę o jakis konkretny specyfik, informację na co zwrócić w diecie. Dziecko woli nabiał- mleko, sery, jogurty natomiast nie przepada za mięsem. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. Pozdrawiam! Grazyna

1 odpowiedź

Ocena:
0
Witam serdecznie Pani Grażyno. Taki temat był już poruszany w tym miejscu forum: http://www.dobrydietetyk.pl/forum/dieta_w_plywaniu/163/ . Starałem się tam przekazać kilka istotnych wskazówek żywieniowo-suplementacyjnych, więc prosiłbym się z nimi zapoznać.
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
Witam serdecznie,
ja mam bardzo podobny problem jeśli chodzi o dziecko pływajace. Zapoznałam się z informacjami na poście który Pan podał, ale niestey najważniejszą informację podał Pan na prywatnego meila:)) czy zatem isteniej mozliwośc poznania konkretnej nazwy preparatu?
Te informacje sa bardzo istotne, wazne i cenne. Jednak bardzo zalezy mi na podaniu nazwy, poniewaz wiem że coś takiego trzeba kupic, a jak sie idzie do sklepu to nie wiadomo co poleca i zeby nie zaszkodzic... tym bardziej ze to sa dzieci 13 letnie.
Tych preparatów, którymi można uzupełnić dietę w warunkach zwiększonych obciążeń treningowych jest dość sporo. W przypadku dzieci i dorastającej młodzieży, podstawą takich suplementów powinny być na ogół składniki odżywcze takie jak białka, węglowodany witaminy i składniki mineralne. Jednym z przykładów wspomnianych preparatów może być np. Mass Active http://www.bodycult.pl/prod-255-MASS_ACTIVE_1000G.html
Witam ponownie,
czy istniałaby możliwość uzyskania pomocy w dobraniu odpowiedniej diety żywieniowej dla mojej córki drogą meilową? Jeśli tak napisze dokładnie ile czasu pochłania trening i jak wygląda... córka ma ważne zawody pod koniec marca .... obecnie jest w bardzo intensywnym treningu wytrzymałościowym i widzę że organizm przestaje sobie radzić... co raz częściej narzeka że nie ma siły i jest zmęczona, a ja nie umiem sobie z tym poradzić
Witam serdecznie. Skontaktujemy się z Panią drogą mailową.
odpowiedz w tym wątku