Witam
Ektomorfik (typ leptosomatyczny z łac. leptos-wąski, wątły ;soma-ciało) jest najbardziej oczywistym przykładem szybkiego tempa przemian metabolicznych. Niska inklinacja do odkładania się tkanki tłuszczowej, trudy w nabieraniu masy mięśniowej stawiają ten typ w cięższej pozycji w stosunku do pozostałych (atletycznego i pyknicznego). Co do diety Pani mężczyzny, to nie dysponuję tutaj wiadomościami, jaki był jej charakter. Pozwolę sobie jednak wnioskować, że partner zwiększał dzienne spożycie kcal (z B,T,W) celem sprostania swojemu zapotrzebowaniu energetycznemu, co z pewnością nie prowadzi do problemów w przypadku odpowiednich proporcji między nimi. Zastanawiam się jednak, czym dokładnie spowodowane były problemy zdrowotne partnera, tym bardziej że waga wahała się o 8kg, co dla ektomorfika jest sporą różnicą. Pyta Pani, czy dieta ta musi być stosowana w celu zwiększenia masy mięśniowej. Otóż dieta ma być przede wszystkim spersonalizowana dla danego osobnika, powinna odpowiadać zapotrzebowaniu energetycznemu związanemu z aktywnością fizyczną, bogata pod względem odżywczym. Myślę, że powodem problemów zdrowotnych mogło być nieodpowiednie działanie dietetyczne prowadzone "na własną rękę" wynikające z niewiedzy na temat diety w wysiłku fizycznym lub nieodpowiednio/błędnie stosowana suplementacją wynikającą z jakości zakupionych odżywek lub ich nieodpowiednim dawkowaniu. Jedzenie cyt. "ryżu i białek" nie szkodzi :)
Pozdrawiam
.
Łukasz Jaśkiewicz
29. listopada 2011 22:33
Dziękuje za odpowiedz:) mój chłopak ma takie coś ze jak np je pizzy choddogi i inne takie rzeczy to jest w stanie nawet schudnąc gdzie ja bym przytyła z 10 kg ehehhe dopiero po jedzenniu ryzu kasz duzo miesa braniu odzywek w ciagu roku przytył z 64 na 74, chorował miesiąc na zapalenie oskrzeli przez co nie cwiczył niejadł juz tych ryzów tylko inne rzeczy i schudł, miał problemy z załatwianiem się leciała krew heheheheeh,poszedł do lekarza i ta mu powiedziałą ze za mało wody pije ,:) ale on pił moim zdaniem duzo wody;) myśle że przez tłuszcze też bo smazył prawie miesa na suchej patelni ehhhe a tłuzcz jest potrzebny,teraz juz wszystko jest w porządku ,ćwiczy dalej ale inaczej je juz zamiast ryzu je ziemniaki czasami chleb z ciemnego na biały sie przezucił,i mi sie wydaje ze nawet jak cwiczy to bez diety ani rusz
sysiunia
30. listopada 2011 13:21