Ginkofar - udar mózgu

Ocena:
0
Pisze do Państwa z zapytaniem o preparat GINKOFAR. Moja ciocia przeszła niedawno udar mózgu, który zakończył się lekkim paraliżem lewej strony ciała. Lekarze twierdzą że ta dysfunkcja powinna jednak minąć w ciągu kilku tygodni rehabilitacji. Mam pytanie, czy warto dodatkowo w tym czasie stosować ten preparat, czy to coś może pomóc?

1 odpowiedź

Ocena:
0
Przyjmowanie wszelkich suplementów diety w poważnych stanach chorobowych musi być zawsze poprzedzone konsultacją lekarską, dlatego tą poradę proszę potraktować jedynie informacyjnie. Preparat Ginkofar zawiera wyciąg z miłorzebu japonskiego którego substancje bioaktywne wspomagają procesy krążeniowe w obrębie drobnych naczyń krwionośnych mózgowych i obwodowych. Ekstrakt miłorzębu zdaje się wywierać pozytywny wpływ na mózg, m.in zwiększa wychwyt choliny przez hipokamp (poprawa procesów pamięciowych), hamuje tworzenie szkodliwego beta-amyloidu a przede wszystkim usprawnia mikrokrążenie, poprawia wykorzystanie tlenu i glukozy w mózgu. Preparat wydaje się też mieć korzystny wpływ na aktywność ważnych neuroprzekaźników jak dopamina, noradrenalina czy serotonina. Wszystkie te mechanizmy mogą odgrywać korzystna role w procesie dochodzenia do pełnej sprawności po udarze. Ale tak jak powiedziałem, przed podjęciem decyzji o zakupie preparatu warto skonsultować się z lekarzem, gdyż preparat posiada mocne działanie antykoagulacyjne co może wpływać na niebezpieczne interakcje z niektórymi lekami które mogą być podawane w trakcie terapii.
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
Bardzo dziękuję za informację. Spytam o to pana doktora.
A jakie najlepiej stosować dawki? Czy to prawda, że Ginko może też działać przeciwdepresyjnie?
Tutaj trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć, czy Ginko działa antydepresyjnie. Wymienia się w tej kwestii jeden z mechanizmów, jakoby wybrane składniki ekstraktu mają zdolność hamowania monoaminooksydazy (MAO) - jednego z enzymów odpowiedzialnych za rozkład neurotransmiterów: serotoniny, dopaminy, noradrenaliny, pozostawiając ich wyższe stężenie w systemie nerwowym, co ma działać antydepresyjnie. Niewątpliwie stosowanie preparatu ma wiele zalet, więc warto spróbować, szczególnie w późniejszym wieku :) Jeżeli chodzi o dawki to najczęściej wymienia się pomiędzy 120 a 240mg/dobę w 2-3 dawkach. Producent Ginkofaru sugeruje 120mg.
odpowiedz w tym wątku