Hipercholesterolemia rodzinna a honorowe oddawanie krwi

Ocena:
0
Witam Panie Darku mam takie pytanie. W tamtym roku w grudniu zacząłem honorowo oddawać krew, do tej pory oddałem już 4 razy, czwarty raz był właśnie dzisiaj. Wszystkie oddania były obok mojego miejsca zamieszkania, raz jednak chciałem oddać krew we Wrocławiu i lekarz który bada pacjentów przed oddaniem powiedział mi, że nie mogę być honorowym dawcą krwi jeżeli mam taki wysoki poziom cholesterolu. Mówiłem mu że przyjmuje tabletki i nigdy nie będę miał takiego poziomu jak normalny zdrowy człowiek. Zdziwiło mnie to i zadałem mu pytanie "to proszę mi powiedzieć dlaczego w swoim miejscu zamieszkania normalnie oddaje krew i lekarz który mnie bada powiedział mi że to nie ma znaczenia". Lekarz z Wrocławia zaraz zmienił temat i wyszło tak ze nie oddałem tej krwi. Wziąłem poprawkę na niego gdyż jest to lekarz wojskowy a oni do najlepszych nie należą (nie chce tu nikogo obrażać) wiem, że szpital wojskowy we Wrocławiu ma bardzo dobrą opinie. Ale w wojsku jest tak że jeżeli przychodzi żołnierz i uskarża się na jakieś dolegliwości to lekarz przepisuje mu witaminę C i każe chodzić w trampkach (to taki mały żart ale bywały i takie przypadki). Nie potrafię znaleźć odpowiedzi na to pytanie, który lekarz ma rację ? Wydaje mi się, że ten gdzie oddaje cały czas krew, przecież ta krew jest zawsze badana i jeżeli była by nie użyteczna to zabronili by mi oddawać, bo po co im krew której nie można wykorzystać. Będę wdzięczny za odpowiedź bo nie wiem czy to oddawanie ma jakiś sens. Pozdrawiam

1 odpowiedź

Ocena:
0
Oczywiście w zakresie krwiodawstwa, istnieje dość spora lista czynników dyskwalifikujących, jednak w przypadku podwyższonego udziału cholesterolu nie ma tutaj przeciwwskazań. Cholesterol jest związkiem lipidowym, w pełni metabolizowanym i nie stwarza tutaj żadnych zagrożeń zdrowotnych dla biorców. Dyskwalifikować mogą natomiast niekiedy pewne schorzenia serca czy układu krążenia jak: choroba niedokrwienna serca, stany pozawałowe, zaawansowana miażdżyca, stany zapalne żył, choroby tętnic, itp. W Pana przypadku raczej nie jest to brane pod uwagę, chyba że istnieje jakiś istotny czynnik który takie przeciwwskazanie by rodził na podstawie diagnozy medycznej. Sam podwyższony cholesterol nie powinien Pana dyskwalifikować jako dawcy. Wiec raczej wskazuje na to, że rację miał pierwszy lekarz. :)
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
Serdeczne dzięki Panie Darku za rozwianie moich obaw, szukałem odpowiedzi na to pytanie w internecie ale nic nie mogłem znaleźć, a pan jak zwykle fachowo wszystko wyjaśnił Pozdrawiam
odpowiedz w tym wątku