Ile carbo po treningu?

Ocena:
0
Wiem, ze to pytanie się ciągle przewija, ale wszędzie mówią coś innego. Jedni piszą że 70g, inni 50g, a jeszcze inni że lepiej izotonik. Trenuje sporty walki i moje treningi są teraz dość ciężkie. Ile spożyć carbo po treningu, aby być pewnym, że mięśnie są dobrze zregenerowane. Z góry dziękuje za odpowiedź

2 odpowiedzi

Ocena:
0
Pawel mam nadzieje że nie będzie przeszkadzać Ci moje pytanie w Twoim temacie, nie ma sensu zaśmiecać forum.
Odnośnie węglowodanów mam również pytanie czy po treningu siłowym przy redukcji rzeczywiście trzeba pić węglowodany ? Jest to dość kontrowersyjny temat dlatego pytam Pana.
Odpowiedź dla Matheo: Tej strategii raczej nie polecam. Po pierwsze tradycyjny trening siłowy nie powoduje znaczącego ubytku glikogenu (cukru w mięśniach), gdyż głównym źródłem pozyskiwania energii podczas krótkotrwałych sesji wysiłkowych (8-12 powtórzeń) jest fosfokreatyna. Oczywiście organizm inicjuje rozpad glikogenu, jednak proces ten nie jest na tyle znaczący by spowodował jakieś większe straty w węglowodanach. Chyba, że trening będzie długi i wyczerpujący. Po drugie spożycie stężonego cukru po treningu, osłabia aktywność organizmu w zakresie przemian lipolitycznych (spalających tłuszcz). Oczywiście nie jest to wszystko regułą. Mogą być sytuacje, gdzie np. spożycie niewielkiej porcji odżywki węglowodanowo-białkowej po treningu (nawet na redukcji) może okazać się korzystne. Ale musi mieć to swoje uzasadnienie.
odpowiedz w tym wątku
Ocena:
0
Odpowiedź dla Pawła: spożycie skoncentrowanej odżywki węglowodanowej po wyczerpującym treningu ma jak najbardziej sens. Oczywiście wszystko zależy od charakteru treningu, jego objętości, intensywności, temperatury otoczenia, sposobu żywienia, itd. Generalnie jednak optymalna porcja to ok. 50g. Wyższa dawka skoncentrowanych cukrów, generalnie nie wnosi już nic nowego. Osobiście jednak zachęcałbym bardziej do spożycia odżywki węglowodanowo-białkowej o poziomie białka ok. 15-20% (koncentrat serwatki) w ilości 70g. Taki preparat zdecydowanie bardziej korzystnie odnawia zasoby energii oraz korzystniej przyspiesza proces regeneracji mięśni.
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
odpowiedz w tym wątku