INSULINA

Ocena:
0
Witam serdecznie. Na wstępie chciałbym wyrazić swoje zadowolenie, że istnieje takie forum i że można zadac tu pytanie ekspertom od żywienia.

Chciałbym zapytać bo gdzieś na forum wyczytałem o występujących skokach insulinowych po spożyciu węglowodanów. Wiem, że największy wyrzut insuliny jest po spożyciu cukrów prostych, jednak interesuje mnie co się dzieje z insuliną po spożyciu produktów typu makaron, ryż, kasza - czyli węglowodanów złożonych.
Ćwiczę na siłowni , nie stosuję dopingu i wiem, że muszę utrzymać insulinę na niskim poziomie.
Jak jest z odkładaniem tłuszczu przy zwiększonej podaży węglowodanów, które pochodzą właśnie z ryżu i kaszy i nie są to posiłki okołotreningowe ?
Są jakieś badania na ten temat ?

1 odpowiedź

Ocena:
0
Witam! wyrzutów insuliny nie da się uniknąć, ale oczywiście poprzez odpowiedni dobór pokarmów można zminimalizować skoki insuliny. Należy tutaj wspomnieć o indeksie glikemicznym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu i im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Zjedzenie produktu o wysokim IG doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru wywołującego w odpowiedzi duży wyrzut insuliny. Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny, tak właśnie dzieje się po zjedzeniu makaronu (,ale pełnoziarnistego), ryżu (,ale brązowego, basmati, dzikiego), kasz. Te same produkty, ale wyprodukowane z oczyszczonego ziarna, czyli biały makaron, biały ryż mają już o wiele wyższy IG. Warto również wspomnieć, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna oraz czas obróbki termicznej) podwyższa indeks glikemiczny. Ważne jest również, aby nie przegładzać organizmu, ponieważ po wielogodzinnej przerwie po spożyciu posiłku w jelicie cienkim dochodzi do wzmożonego wchłaniania glukozy i tłuszczu, co w konsekwencji pobudza trzustkę do silnej produkcji insuliny, a jak wiadomo właśnie zwiększony poziom tego hormonu we krwi uaktywnia liczne enzymy odpowiedzialne za produkcję kwasów tłuszczowych i wzmożone ich magazynowanie. Jeżeli będzie Pan jadał regularnie, żywność będzie urozmaicona i odpowiedniej jakości, nie będzie się Pan przejadał, to nie ma obawy, że będzie miał Pan problem z odkładaniem się tkanki tłuszczowej.
Poradnie Dobry Dietetyk: Biała Podlaska • Mińsk Mazowiecki • Mszczonów • Siedlce • Warszawa
odpowiedz w tym wątku