Jeść albo nie jeść

Ocena:
0
– W naszym systemie odżywiania powinny się znaleźć urozmaicone posiłki dostarczające organizmowi pełnowartościowego białka, witamin i mikroelementów. Kupujemy więc rozmaite produkty, które nie zawsze służą naszemu zdrowiu. Jakie są najczęstsze wątpliwości osób zgłaszających się do dietetyków? Powinniśmy jeść czy nie jeść masła? – Na temat masła panują dwa sprzeczne poglądy. Jedni dietetycy i lekarze uważają, że można jeść, inni przeciwnie. Masła nie powinni jeść przede wszystkim dorośli z chorobami układu krążenia i miażdżycą oraz osoby, u których w rodzinie ... przeczytaj cały artykuł w czytelni »

2 odpowiedzi

Ocena:
0
Wypowiedź usunięta ze względu na naruszenie Regulaminu pkt 2.1.1
Nikogo nie obraziłem, Bynajmniej nie miałem takiego zamiaru. Jeśli ktoś został obrażony To ten co kłamie czy okłamywany. Proszę o sprostowanie wypowiedzi czy margaryna zawiera tłuszcze trans czy nie.Lub usunąć wywiad bo mówienia nieprawdy mnie obraża.CYTAT z gazety wyborczej Na wyjaśnienie roli tłuszczów roślinnych i zwierzęcych w zagrożeniu miażdżycą poświęciłam cztery lata pracy, przestudiowałam ponad 600 publikacji z różnych ośrodków naukowych z całego świata. I aktualnie nie mam cienia wątpliwości, że hipercholesterolową teorię miażdżycy wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych i wprowadzenia do diety ludzi znacznie tańszych olejów roślinnych oraz margaryn. Rozmowa z prof. Grażyną Cichosz

- Masło jest do jedzenia, a margaryna na sprzedaż.

To margaryna nie nadaje się do jedzenia?

- Nie ma w niej nic zdrowego.

A codziennie w reklamach słyszę, że margaryna jest zdrowa.

- Mówi się, że margaryna jest źródłem niezbędnych dla organizmu człowieka nienasyconych kwasów tłuszczowych. Owszem, ale nie mówi się, że w procesach technologicznych, jakim jest poddawana, zanim trafi na nasze stoły, te nienasycone kwasy są przekształcane w nasycone. W dodatku powstają sztuczne izomery trans, które są obce dla organizmu człowieka. Nie tylko więc nie ma z nich żadnego pożytku, lecz wręcz przeciwnie - szkodzą.

Więcej... http://wyborcza.pl/1,75248,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html?as=1&startsz=x#ixzz15xWeQNKb
Źródłem niebezpiecznych izomerów trans są przede wszystkim tzw. margaryny twarde „kostkowe”. Są powszechnie wykorzystywane m.in. do smażenia lub produkcji wyrobów cukierniczych. Najwięcej ich zawierają herbatniki, ciastka kruche, pieczywo cukiernicze, batoniki, a także pizza, hamburgery i hot-dogi. Uważa się, że zawarty w kruchych ciastkach tłuszcz może zawierać ponad 50% izomerów trans. Wafle kokosowe np. zawierają 52%, orzechowe 51%, kakaowe w polewie czekoladowej 50%, a markizy 46%. Tłuszcz ze zjadanych frytek może zawierać do 70% izomerów trans, podobnie jak słone chipsy. Na pewno więc margaryn twardych należy unikać.
Z margarynami miękkimi jest nieco inaczej. To specjalna mieszanina frakcji tłuszczowej i wodnej. W finalnej postaci tworzy ona tzw. emulsję typu woda w oleju. W skład części tłuszczowej wchodzą tłuszcze utwardzone, oleje ciekłe i rozpuszczone w nich składniki (np. witaminy A, D). Fazę wodną margaryn miękkich stanowią: woda; mieszanina wody z mlekiem; mleko lub serwatka; dodatki rozpuszczalne w wodzie; specjalne emulgatory. W tym celu najczęściej stosuje się estry kwasów tłuszczowych i lecytynę. Skład margaryn miękkich jest dość złożony. Z tytułu mniejszego udziału w margarynach miękkich tłuszczów utwardzonych, zawierają one zdecydowanie mniej szkodliwych izomerów trans. Ale oczywiście całkowicie nie da się ich wyeliminować. W niektórych margarynach, poziom tych związków sięga jeszcze kilkunastu procent. Ale bez wątpienia ostatnie lata przyniosły także i tu ogromny postęp. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych metod technologicznych, produkowane obecnie margaryny zawierają jedynie kilka procent tych związków (niemal dokładnie tyle, ile naturalne masło. Zatem pod tym względem margaryny miękkie osiągnęły zadowalający poziom bezpieczeństwa. Skrajne ich demonizowanie jest tutaj niestety bezpodstawne. Podobnie jak nadmierne gloryfikowanie masła. Zarówno jeden jak i drugi rodzaj tłuszczu może być bardziej lub mniej polecany. Wszystko zależy od konkretnej sytuacji.

odpowiedz w tym wątku
Ocena:
0
Sód jest głównym składnikiem wszystkich płynów ustrojowych, od którego w znacznym stopniu zależy zawartość wody w organizmie. Wspóldziałając a potas, sód jest pierwiastkiem regulującym równowagę wodno - elektrolitową organizmu, na przykład kontroluje poziom elektrolitów w osoczu krwi. Pomaga również regulować pracę mięśni i nerwów. Większość sodu przyjmowana jest, w postaci soli kuchennej. Sód wchodzi również w skład cząsteczki glutaminianu jednosodowego, substancji używanej do poprawiania zapachu i smaku wielu przemysłowo wytwarzanych produktów spożywczych.
Niedobór sodu w organizmie stwierdza się rzadko, ponieważ sól występuje w większości produktów i potraw. Jednym z pierwszych objawów niedoboru sodu są kurcze, często pojawiające się w mięśniach łydek. W poważniejszych przypadkach niedobór sodu prowadzi do odwodnienia organizmu, co pociąga za sobą obniżenie ciśnienia krwi, uczucie suchości w ustach i wymioty. Normalnie nadmiar sodu jest wydalany przez nerki. Jednak u niektórych osób wysokie spożycie tego pierwiastka może powodować obrzęki z powodu zatrzymania płynów w organizmie oraz wysokie ciśnienie tętnicze .Organizm Ludzki reguluje stężenie sodu chyba że są chore nerki i to jest pierwszą przyczyną nadciśnienia druga to zbytnia gęstość krwi i zmniejszenie drożności naczyń . Skusiłem się przeczytać do końca artykuł i oprócz niewiedzy na temat nadciśnienia i kilku banałów znalazłam jedną pozytywną myśl , otóż pisząc o szkodliwości kwasu benzoesowego stwierdziła Pani że jest dodawany do MARGARYNY powodując alergie i dolegliwości ze strony układu pokarmowego.I to by było na tyle. Krzysztof
Dlaczego tak bezmyślnie Bizon kopiujesz wypowiedzi innych http://www.sfd.pl/JAKIE_MOGA_BYC_OBJAWY_NIEDOBORU_SODU-t176019.html Pomyśl sam i chociaż pozmieniaj trochę zdania, trochę lepiej będzie to wyglądać.
Nikogo nie kopiuje To Ktoś kopiuje Wikipedie na którą się powołałem na potwierdzenie swojej myśli.Mój błąd polega na tym że nie umiałem zaznaczyć żródła i za to przepraszam.
odpowiedz w tym wątku