Załóż konto Zaloguj się
Rozpocznij walkę z nadwagą Jak działamy? Pytanie do eksperta Zarejestruj się!
Dieta internetowa
Wiadomości Placówki Dobry Dietetyk / VitaClinic Czytelnia, artykuły, porady, zdrowie Forum

Dobry Dietetyk odpowiada

smopi
ocena 0
Czwartek, 29.07.2010 10:16

Kiedy powinno się pić?

Spotkałem się z zaleceniami, że powinno się pić pół godziny przed posiłkiem lub dwie godziny po posiłku. Z drugiej strony spotkałem się z dietami gdzie do przykładowych posiłków proponowano wodę, gorzką herbatę itp. I tu pojawia się wątpliwość: czy pić w czasie posiłku czy też lepiej przed lub po posiłku? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
dr Dariusz Szukała poradnia Ostrów Wielkopolski
ocena 0
Piątek, 30.07.2010 13:35
Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Można pić wodę przed, w trakcie jak również po posiłku. Rozcieńczenie pokarmu ułatwia przesuw treści pokarmowej oraz ułatwia procesy trawienne (a nie utrudnia). Niekiedy popijając posiłki jesteśmy w stanie zjeść nieco więcej, więc jest małe ryzyko nadłożenia odrobiny kalorii u niektórych osób. Z kolei spożycie wody krótko przed posiłkiem, pozwala odrobinę poskromić apetyt w trakcie jedzenia posiłku.
Odpowiedz
gruby
ocena 0
Wtorek, 26.07.2011 22:54
A czy nie jest tak, jak słyszy się powszechnie (może to jest kolejny mit), że picie w trakcie jedzenia rozcieńcza sok żołądkowy, który trawi pokarm? Czy mógł pan, panie Dariuszu, odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ bardzo mnie ono nurtuje.
Odpowiedz
maciey82
ocena 0
Środa, 27.07.2011 10:19
Witam. Przecież Pan Darek odpowiedział powyżej na twoje pytanie "Można pić wodę przed, w trakcie jak również po posiłku. Rozcieńczenie pokarmu ułatwia przesuw treści pokarmowej oraz ułatwia procesy trawienne (a nie utrudnia)"
Odpowiedz
Dobry Dietetyk odpowiada Nadwaga Dieta w chorobie Dieta w ciąży Żywienie w sporcie Preparaty dietetyczne Ćwiczenia i ruch Artykuły w czytelni Kursy, szkolenia, praca