L-karnityna

Ocena:
0
Witam serdecznie,
Moje pytanie brzmi: Jak powinno się dawkować L-karnitynę? Ile powinna wynosić porcja i ile ich powinno być w ciągu dnia treningowego i nietreningowego? Czy jest różnica w dawkowaniu winianu L-karnityny a l-karnityną? Wiele źródeł podaje różne opcje i już się pogubiłam. Z góry dziękuje za odpowiedź.

1 odpowiedź

Ocena:
0
Procedury dawkowania karnityny w różnego rodzaju zaleceniach są często mocno zróżnicowane. Na ogół dawki te oscylują od 1g do 3g. Osobiście polecam dawkę ok. 2g na dobę podzieloną na dwie porcje (po 1g). Pierwszą z porcji można przyjąć na czczo drugą przed treningiem. Tutaj chciałem zaakcentować, że nie jest tak bardzo istotne o jakiej porze przyjmiemy karnitynę, lecz to, ile czasu będziemy ją stosować. Zalecana suplementacja karnityną powinna trwać ok. 3-4 tygodni.
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
Po tych 4 tygodniach należy zrobić przerwę a następnie powrócić do suplementacji L-karnityną? A czy ma znaczenie czy zostanie ona dostarczona na 30minut przed treningiem czy na około1,5 godziny przed? Niektóre źródła podają ze jej największe stężenie we krwi jest właśnie dopiero po upływie ponad godziny i stad powinno się ja brać na ponad godzinę przed ćwiczeniami.Czy to prawda?
Jeżeli próbujemy wchodzić w szczegóły, to karnityna osiąga optymalne stężenie w komórkach mniej więcej po upływie ok. 3 godzin, czyli wynikałoby, że najlepiej przyjąć ją krótko przed ostatnim posiłkiem poprzedzającym trening. W praktyce jednak nie ma to aż tak wielkiego znaczenia, gdyż najbardziej wskazuje się na czas suplementacji nie zaś porę dawkowania. Mniej więcej po upływie 4 tygodni można zrobić przerwę, podobną do czasu suplementacji.
odpowiedz w tym wątku