Łamliwe paznokcie

Ocena:
0
Ostatnio zauważyłam, że moje paznokcie stały się bardzo słabe i łamliwe, czy może mi czegoś konkretnego brakować w diecie?

1 odpowiedź

Ocena:
0
Przyczyn takiego objawu może być oczywiście wiele. Niewątpliwie jednym z takich czynników mogą być braki w diecie określonych składników pożywienia, głównie cynku, witamin grupy B, żelaza czy ważnych kwasów tłuszczowych. Proponowałbym więc odrobinę zwrócić uwagę na dietę, głównie ograniczenie spożywania wszelkiego rodzaju bezwartościowych przekąsek, napojów słodzonych oraz wysokoprzetworzonych produktów mącznych. Dla ich przyswojenia organizm potrzebuje wiele składników, dlatego cierpią na tym między innymi paznokcie. Aby zapewnić im zdrowie i blask warto też ograniczać kawę i spożycie alkoholu. Z kolei najlepiej będą im służyć takie produkty jak orzechy, nasiona, dodatek olejów do surówek, chude gatunki mięs, tłuste ryby morskie, gruboziarniste przetwory zbożowe. Polecam także dodatkowy preparat witaminowo-mineralny np. Doppelherz Activ na włosy i paznokcie.
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
Hmmm, to chyba wszystko jasne, ostatnio zakończyłam stosowanie diety niskokalorycznej, więc pewnie nabawiłam się różnych niedoborów. Widzę, ze poleca Pan więcej tłuszczu, ale obawiam się że mogę teraz przytyć, gdy zacznę ich więcej jeść. Może wystarczą same te witaminy?
No niestety, najprawdopodobniej miało to związek z ostatnią dietą :) Stosowanie diety niskokalorycznej pozbawia organizm wielu cennych składników, co między innymi objawia się zwiększoną łamliwością paznokci czy wypadaniem włosów. Same witaminy sprawy tutaj nie załatwią, dlatego dodatek odpowiedniego tłuszczu w diecie powinien powinien się jednak znaleźć. Tutaj nie chodzi o nagłe zwiększenie tłuszczu w diecie, tylko mały dodatek ich do posiłków, np. 1-2 łyżeczek oliwy do surówek, częstsze spożycie tłuste ryby morskiej, itp. Nie ma obaw, organizm od tego nie przytyje, a wręcz przeciwnie powinien zdecydowanie bardziej usprawnić swój metabolizm.
Tak też spróbuje, dziękuje :)
odpowiedz w tym wątku