Mocny trening na cczo

Ocena:
0
Jestem lekkoatletą, biegam na 400m. Pod koniec Czerwca wyjeżdżam na wakacje. 10 dni po powrocie z wakacji jadę na mistrzostwa Polski. Trening podczas pobytu na wakacjach jest niezbędny. Treningi będą mocne, często beztlenowe,trwające około 1h-1.30h. Bardzo ciężko będzie mi znaleźć czas w ciągu dnia, tak więc musiałbym trenować przed śniadaniem, na czczo. Przeczytałem już wiele tematów na ten temat, jednak żaden nie rozwiązuje bezpośrednio mojego problemu. Dowiedziałem się że trening bez żadnego posiłku wcześniej, będzie spalał mi mięśnie i wyrządzi więcej szkód niż pożytku. Moje pytanie jest takie - jeśli zjadłbym 30 minut przed treningiem banana lub coś co można kupić gotowe do spożycia w sklepie,do tego napój typu Carbo, to by wystarczyło?

1 odpowiedź

Ocena:
0
Zbyt intensywny trening na czczo, rzeczywiście nie jest wskazany. Niestety, czasami możliwości zjedzenia zalecanego posiłku są ograniczone, dlatego często poleca się preparaty energetyczne lub energetyczno-białkowe. Tutaj polecane są głównie odżywki węglowodanowe, względnie węglowodanowe z domieszką białka. Jeżeli spożywamy je w czasie dłuższym niż 30 min przed wysiłkiem, preparat taki można dodatkowo wzbogacić np. dodatkiem banana. Tuż po przebudzeniu warto także spożyć aminokwasy BCAA w dawce ok. 4g. Jeżeli będzie to czysty preparat węglowodanowy, polecam go spożyć w czasie mniej więcej 20min przed planowanym wysiłkiem (ok. 40g). Po takim treningu należy natomiast bardzo wnikliwie przyłożyć się do odnowy żywieniowej. Zaraz po jego zakończeniu polecam preparat węglowodanowo-białkowy o zawartości białka ok. 20-30% w ilości ok. 50-70g a następnie 20-30 min później solidny ale łatwostrawny posiłek z ograniczoną ilością tłuszczu.
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
odpowiedz w tym wątku