Mój organizm nie pozwala mi schudnąć

Ocena:
0
Witam

Mam 17 lat, wzrost 167 i 60kg masy ciała. Jeśli chodzi o BMI to oczywiscie jest prawidlowe, ale ! było by prawidłowe nawe z +10kg także nie podoba mi się pomimo.

Chciałabym zdrowo, bez efektu jojo zrzucić parę kg (5-6), ale mój organizm mi na to nie pozwala. Próbowałam schudnąć nie raz, lecz nie zdrowo. Moja przygoda zaczęła się dobry rok temu, na początku trwała 6 miesiecy - bez skutku. Stosowałam różne diety, ćwiczenia, suplementy i przez ciągłe porażki nawet i tabletki odchudzające.

Nową dietę zaczęłam z nowym rokiem (1 stycznia). Jem 4-5 posiłków dziennie. Skupiam się głównie na obniżeniu zawartości węglowodanów, do 2g na 1kg masy ciała białek oraz do 50g tłuszczy. Moje posiłki składają się głównie z warzyw, chudego, gotowanego miesa (filet z indyka/kurczaka bez skóry), pieczarek, kapusty kiszonej czy drobnych przekąsem dostarczających białko (np. serek wiejski). Jem mniej więcej tak :

śniadanie (po przebudzeniu w tyg. to 6.30)

ciepla woda z cytryną na czczo
garść orzechow wloskich, 10g migdalow, 3 łyżeczki siemię lniane + 3łyż. kefiru/jogurtu naturalnego
sere wiejski 150g lekki 3% tł.

2 śniadanie 10/11:00

3 jajka na twardo

obiad (miedzy 13:00 a 15:00)

zupa jarzynowa (gotowana na filecie, bez dodatku zasmażki, śmietany)/ gołąbki
(pieczarki, mieso mielone z indyka, cebula - zawijane w liscie kapusty i gotowane w 2 kostkach rosołowych)

podwieczorek (czasem go nie ma, ale jeśli to po 2h po obiedzie)

serek wiejski/twaróg chudy "Emilki"
kolacja 2-3h przed snem

kapusta kiszona z podsmażaną cebulką i pieczarkami (na małej ilości tłuszczu z dolewaniem wody)

Dzisiaj 16 dzień takiej diety. Od tygodnia wprowadzilam stepper 30 min dziennie. Waga stoi i nie chcę w ogóle drgnąć. Zaobserwowalam spadek cm w tali, łydkach i udach (po 1-2cm) ale to ubytek wody (moim zdaniem). Obawiam się, że moja motywacja opadnie i znów dieta pójdzie "pa pa" :( Co źle robie ? Co zmienić... proszę o rady. Pozdrawiam

2 odpowiedzi

Ocena:
0
Chętnie poznała bym odpowiedz na Twoje pytanie bo amm podobnie z tym że mierze 171cm a waga to 72kg dodam ze zawsze wazyłam 48kg i nidy wiecej ale 8 lat temu jak zaszłam w ciąze wszytsko sie zmieniło etraz mam 30 lat i czuje sie jak słoń nic nie moge zrobić zeby schudnąć
odpowiedz w tym wątku
Ocena:
0
No niestety chudnięcie, szczególnie w wieku dojrzewania jest często mocno utrudnione. Uwarunkowane jest to specyfiką zachodzących zmian hormonalnych, które nie pozwalają na spontaniczne ubytki wagi, szczególnie kiedy różnice pomiędzy masą aktualną a docelową nie są zbyt duże. Czynnikiem mocno blokującym ten efekt są próby wprowadzania w organizmie incydentalnych i drastycznych rozwiązań żywieniowych, które jedynie zaostrzają ten proces. Jak widać nie pomagały wszystkie spontaniczne i nieprzemyślane diety odchudzające, tabletki, herbatki, itp. Obecna dieta również nie wróży większych efektów, głównie za sprawą wprowadzania kolejnych nieuzasadnionych ograniczeń. Czemu ma bowiem służyć eliminowanie węglowodanów? Jak widać dieta nie tylko nie przynosi oczekiwanych rezultatów wagowych, ale zaczyna również zniechęcać do dalszej jej kontynuacji. Podjęta próba jej odstawienia spowoduje niestety kolejny dodatek kilogramów, i to niestety jeszcze bardziej zblokowanych na chudnięcie.

Każdy kolejny eksperyment dietetyczny oddala możliwość schudnięcia o kolejne tygodnie. Prawdopodobnie organizm ma już zaprogramowaną blokadę na kilka miesięcy. Każda nieprzemyślana próba jej przełamania będzie owocować dalszym jej wzmocnieniem. To co mogę teraz doradzić, to powrót do rzeczywistości i próba unormowania jedzenia, w którym powinno znaleźć się wszystko to co potrzebne organizmowi w wieku 17 lat. Inwestując między innymi w wartościowe źródła węglowodanów stwarzamy organizmowi bardziej optymalne warunki funkcjonowania a także unikamy kolejnych rozczarowań.

Jak widać większość możliwości zostało już wyczerpane i nic nie działa. Na szczęście jeszcze została jedna dieta. Nazywa się "dieta rozumna" I do niej właśnie zachęcam. Niestety działa bardzo powoli, ale za to po wielu miesiącach stosowania przynosi naprawdę wymierne efekty. Może warto teraz spróbować coś takiego?
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
Hmm.. Czytając jadłospis który tutaj się pojawił wydawało mi się że dziewczyna dobrze się odżywia, dobrze że ogranicza węglowodany (wszędzie jest mowa, nawet w artykułach na tej stronie, że to właśnie węglowodany trzeba ograniczać). Ale skoro pan jako ekspert uważa że to nie jest dobra dieta to (ze zdziwieniem), ale wolę wtedy zaufać pańskiej opinii - w końcu to pan najlepiej zna się tutaj na rzeczy ;)
Ale zatem pytanie - jak powinna wyglądać prawidłowa dieta, a dokładniej przykładowy jadłospis ?
Z góry dziękuję za odpowiedz ;)
Witam serdecznie. Trudno mi się teraz odnieść w których artykułach było pisane o konieczności ograniczania węglowodanów i w jakim kontekście. Nie bardzo sobie przypominam też swoje wypowiedzi czy artykuły negujące węglowodany. Raczej staram się podkreślać rolę jakości tego składnika w diecie a nie jego ilości. Tych przykładowych jadłospisów czy posiłków już trochę się tutaj przewinęło, tak więc na pewno gdzieś takie przykłady można znaleźć.
odpowiedz w tym wątku