Załóż konto Zaloguj się
Rozpocznij walkę z nadwagą Jak działamy? Pytanie do eksperta Zarejestruj się!
Dieta internetowa
Wiadomości Placówki Dobry Dietetyk / VitaClinic Czytelnia, artykuły, porady, zdrowie Forum

Ćwiczenia i ruch

muchalina
ocena 0
Poniedziałek, 23.08.2010 09:20

mrowienie i dretwienie rak

Od jakiegos czasu dokucza mi bardzo cierpnięcie rak. Budza mnie "mrowki" chodzace po moich rekach w nocy. nie wiem co z tym zrobic. nie wiem nawet do jakiego lekarza isc bo nie mam pojecia co moze byc tego przyczyna. Jest to do tego stopnia dokuczliwe ze npo paru minutach trzymania myszki komputerowej juz trace czucie w reku. Zastanawiam sie czy to moze byc przyczyna problemow z kregoslupem? Prosze o jakas rade. Zastanawiam sie czy jezeli pojde na silownie lub na jakis fitness i skupie sie na cwiczeniach plecow to czy to cos da???
dr Dariusz Szukała poradnia Ostrów Wielkopolski
ocena 0
Poniedziałek, 23.08.2010 10:19
Witam serdecznie. Przyczyn może być oczywiście wiele. W pierwszej kolejności dążyłbym do wyeliminowania czynników dietetycznych. Warto przez jakiś czas spróbować dodatkową suplementację witaminą B6, magnezem i potasem. Z drugiej strony trzeba się też przyjrzeć czy nie spędzamy zbyt dużo czasu przy pracy przy komputerze. Może to być także zespół cieśni nadgarstka lub ucisk nerwu w odcinku szyjnym kręgosłupa. W pierwszej kolejności proponowałbym zacząć od wzbogacenia diety w wymienione składniki a także ograniczenie dłuższych jednorazowych prac w pozycji siedzącej (komputer). W przypadku braku ustąpienia objawów, należy udać się do lekarza - neurologa.
Odpowiedz
Dobry Dietetyk odpowiada Nadwaga Dieta w chorobie Dieta w ciąży Żywienie w sporcie Preparaty dietetyczne Ćwiczenia i ruch Artykuły w czytelni Kursy, szkolenia, praca