Dobry Dietetyk odpowiada
aneta
ocena 0
Czwartek, 09.09.2010 12:15
nabiał
"namiętnie" jem nabiał - konkretnie chudy biały ser,
jak wieczorek ok 22.00 zacznę oglądać filmy i zwykle kończy się to po północy zjadam ok 3 kostek sera po 350 dkg ....
domyślam sie, ze to nie moze być zdrowe ale to jak chipsy - wciągaaaa
jakie mogą być tego konsekwencje? chyba potrzebuje "fachowego nastraszenia" żeby się odzwyczaić ;/
proszę o informacje może na maila anetaporada@gmail.com BARDZO DZIĘKUJE
dr Dariusz Szukała poradnia Ostrów Wielkopolski
ocena 0
Czwartek, 09.09.2010 12:55
No cóż, pytanie z pewnością nie jest typowe ;) Ser twarogowy jest produktem jak najbardziej zalecanym, ale oczywiście umiar w jego konsumpcji jest także wskazany. W swojej praktyce spotykam taki przypadek po raz drugi, wcześniej miałem okazję spotkać osobę, która dziennie zjadała ok. 2kg twarogu, motywując to również uzależnieniem :) Jaki może być czynnik uzależniający w serze twarogowym naprawdę trudno mi powiedzieć :) ale z pewnością nie wynika on z jego składu chemicznego czy też wyjątkowych potrzeb organizmu na ten produkt, a raczej pewnego rodzaju uzależnienia psychicznego. Najprostszą metodą poradzenia sobie z tym problemem będzie ograniczanie zakupu tegoż sera :). Przeważnie kuchnia domowa nie wymaga posiadania 1kg sera dziennie, więc nie powinno to komplikować sprawy również współdomownikom. :) W wielu przypadkach rozmaite formy uzależnienia mają podłoże leżące gdzieś głębiej w naszej psychice, np. towarzyszące napięcie nerwowe, stres, problemy lękowe, problemy w pracy, życiu osobistym, itp. Oczywiście niczego nie sugeruje a jedynie wskazuje na najczęściej towarzyszące takim sytuacjom czynniki :)
Odpowiedz
aneta
ocena 0
Czwartek, 09.09.2010 13:15
:) dziękuję za tak szybką odpowiedź
zgadzam się z tym zupełnie - mam problemy osobiste wystarczająco stresujące żeby popaść w taki nałóg (akurat padło na ser ot przypadek, zasmakował, sprawił radość dał spokój i tak zostało)
wiem że najszybciej może mi pomóc i przemówić do mnie rzetelna informacja o zagrożeniach zdrowotnych idących z "przedawkowania" twarogu (np. nerki - tak sobie myślę, ale jestem laikiem w tej kwestii)
a zaczyna mnie to niepokoić ;(
nie wiem jak mogę sprawidzić jakimi badaniami kondycję sowjego organizmu ...
Odpowiedz
zgadzam się z tym zupełnie - mam problemy osobiste wystarczająco stresujące żeby popaść w taki nałóg (akurat padło na ser ot przypadek, zasmakował, sprawił radość dał spokój i tak zostało)
wiem że najszybciej może mi pomóc i przemówić do mnie rzetelna informacja o zagrożeniach zdrowotnych idących z "przedawkowania" twarogu (np. nerki - tak sobie myślę, ale jestem laikiem w tej kwestii)
a zaczyna mnie to niepokoić ;(
nie wiem jak mogę sprawidzić jakimi badaniami kondycję sowjego organizmu ...
aneta
ocena 0
Czwartek, 09.09.2010 16:23
nie uskarżam się za zdrowie, ale wolę "chuchać na zimne" a zdrowy rozsądek mówi mi że przesadzam stąd też to pytanie
bo boję sie konsekwencji tego mojego monotonnego jedzenia sera :(
Odpowiedz
bo boję sie konsekwencji tego mojego monotonnego jedzenia sera :(
dr Dariusz Szukała poradnia Ostrów Wielkopolski
ocena 0
Czwartek, 09.09.2010 17:05
No raczej na pewno przesadzam :) Niestety w internecie czy literaturze będzie trudno znaleźć nam informacje na temat tworogoholizmu :), więc jedynie można się pokusić o interpretację żywieniową takiego odżywiania. Spożywanie w nadmiarze jednego z produktów, w tym przypadku sera prowadzi oczywiście do nadkonsumpcji określonych składników, w tym przede wszystkim białka oraz burzy proporcje w podaży niektórych minerałów. Może mieć to także niekorzystny wpływ na funkcjonowanie flory bakteryjnej, stwarzając tym samym ryzyko powstania wielu zaburzeń w przewodzie pokarmowym. Do tego oczywiście mogą przyplątać się wspomniane kłopoty z nerkami, ale to oczywiście zależy jeszcze od wielu innych czynników.
W celu zdiagnozowania organizmu zawsze na początek warto zrobić ogólne badanie moczu, morfologię krwi oraz sprawdzić lipidogram, tj. cholesterol ogólny, LDL, HDL i trójglicerydy. Gdy jakiś z parametrów okaże się podejrzany można rozpocząć bardziej szczegółowe badania.
Odpowiedz
W celu zdiagnozowania organizmu zawsze na początek warto zrobić ogólne badanie moczu, morfologię krwi oraz sprawdzić lipidogram, tj. cholesterol ogólny, LDL, HDL i trójglicerydy. Gdy jakiś z parametrów okaże się podejrzany można rozpocząć bardziej szczegółowe badania.
aneta
ocena 0
Piątek, 10.09.2010 09:29
witam serdecznie i dziękuję za odpowiedź
dość niedawno robiłam badania (ok 4 miesiecy temu) i cholesterol jeden i drugi mam niski trójglicerydy też nawet chyba za niski
ale oki myślę że zwalczę ten "twarogolizm" ;)
dziękuje za WSPARCIE (kolejne zresztą :))
pozdr bardzo ciepło
aneta
Odpowiedz
dość niedawno robiłam badania (ok 4 miesiecy temu) i cholesterol jeden i drugi mam niski trójglicerydy też nawet chyba za niski
ale oki myślę że zwalczę ten "twarogolizm" ;)
dziękuje za WSPARCIE (kolejne zresztą :))
pozdr bardzo ciepło
aneta
Dobry Dietetyk odpowiada
Nadwaga
Dieta w chorobie
Dieta w ciąży
Żywienie w sporcie
Preparaty dietetyczne
Ćwiczenia i ruch
Artykuły w czytelni
Kursy, szkolenia, praca
-
aldona_kopczynskadzisiaj o 00:57Re: Znów o drożdżakach.Witam, Candida albicans zamieszkuje dolną cześć przewodu pokarmowego od momentu naszego przyjścia na świat, spełnia ważną rolę trawienną pomagając w procesie rozkładu cukru przez organizm, ...aldona_kopczynska
-
aldona_kopczynskadzisiaj o 00:15Re: niedoczynnosc tarczycy
-
aldona_kopczynskadzisiaj o 00:03Re: niedoczynnosc tarczycy
-
dariusz_szukalawczoraj o 21:22Re: Pora posiłków
-
prodixwczoraj o 15:54Pora posiłków
-
Truskawka04.02.2012Znów o drożdżakach.
-
KRZYSIEK04.02.2012Re: Prawidłowa praca narządów
-
lukaszjaskiewicz03.02.2012Re: Prawidłowa praca narządów
-
KowalX02.02.2012Re: Olej lniany
-
KRZYSIEK02.02.2012Prawidłowa praca narządów
-
KRZYSIEK02.02.2012Re: systemy energetyczne w ciele
-
asia10531.01.2012Re: niedoczynnosc tarczycy
-
prodix31.01.2012Re: niedoczynnosc tarczycy
-
aldona_kopczynska31.01.2012Re: niedoczynnosc tarczycy
-
iskierkaa6930.01.2012Re: Dieta Dukana nie taki cud?
-
lukaszjaskiewicz30.01.2012Re: systemy energetyczne w ciele
-
KRZYSIEK30.01.2012systemy energetyczne w ciele
-
KowalX29.01.2012Re: Zielona herbata
-
KowalX29.01.2012Re: przyrost wagi
-
przemek8629.01.2012Re: Dzienne zapotrzebowanie energetyczne