Załóż konto Zaloguj się
Rozpocznij walkę z nadwagą Jak działamy? Pytanie do eksperta Zarejestruj się!
Dieta internetowa
Wiadomości Placówki Dobry Dietetyk / VitaClinic Czytelnia, artykuły, porady, zdrowie Forum

Dobry Dietetyk odpowiada

Fantagiro
ocena 0
Czwartek, 08.12.2011 21:04

Nadwada

W poprzedniejszych postach daliscie mi do rozumienia jednak ze zastepuje posilki słodyczami odpowiedzialam sobie na te kilka pytan wieksza oznaczala nie.No i tu tkwi moj problem bo dalej nie umiem sie nim oprzec a niewiem co mam zrobic.Oczywiscie w domu nie kupuje slodyczy i staram sie je omijac zaś w pracy(przypomne ze jestem cukiernikiem)praktycznie codziennie czegos probuje od kremu po smietane itd.Biore jedzenie do pracy zeby zaqspokoic głod ale i to nie pomaga.Jak juz poczuje ze jestem głodna siegam po cos slodkiego.Wiem ze robie zle po calym dniu spedzonym w pracy mam tzw doła spowodu moich niepochamowan. A chcialabym to wkacu zmienic i spasc z wagi i to wszystko mnie przeraza.
mgr Aldona Kopczyńska poradnie Biała Podlaska, Mińsk Mazowiecki, Mińsk Mazowiecki, Mszczonów, Siedlce, Siedlce, Warszawa
ocena 0
Piątek, 09.12.2011 00:14
Witam! walka z wagą, to przede wszystkim walka z własnymi słabościami i charakterem. Jeżeli brakuje Pani silnej woli i gubi zawód, to na pewno ta walka będzie trudniejsza, ale zawsze warto mieć cel w życiu i do niego dążyć, ale ten cel musi być dojrzały, świadomy, nie może być jak iskierka, która się zapala i gaśnie na widok pączka, kremu itd. Może warto opracować pewien plan, wyznaczyć 1, 2 dni kiedy pozwala sobie Pani na łakocie i w tych dniach jest fitness, reszta dni to rozsądna, zdrowa dieta. Myślę, że warto pomyśleć o pewnych kompromisach, wtedy wszystko staje się prostsze.
Odpowiedz
beata83
ocena 0
Poniedziałek, 23.01.2012 18:53
Mam ten sam problem co fantagiro mianowicie mam dietę opracowaną przez dietetyka w pierwszych trzech tygodniach udało mi się utrzymać z dala od słodyczy schudłam wtedy 6 kg, teraz mam z nimi coraz większy problem nie potrafię ich sobie odmówić waga stanęła w miejscu i nie chce drgnąć ja mam wyrzuty sumienia , które tłumie słodyczami i tak koło się zamyka nie wiem co robić za tydzień wizyta u pani doktor aż wstyd się pokazać:(
Kupiłam sobie steper i ćwiczę 25 min dziennie robię 1200 kroków ale czy to wystarczy?? Czy kalorie to, to samo co kkal? na steperze pisze że spalam 160 kalorii.
Odpowiedz
mgr Aldona Kopczyńska poradnie Biała Podlaska, Mińsk Mazowiecki, Mińsk Mazowiecki, Mszczonów, Siedlce, Siedlce, Warszawa
ocena 0
Poniedziałek, 23.01.2012 20:28
Beato!!! chyba czas wziąć się w garść i koniec z kalkulacjami typu: czy jak zjem torbę słodyczy a potem będzie rowerek to może zaskoczy i waga pójdzie w dół. Odchudzanie to też psychologia i niestety jedni zwyciężają, a inni ponoszą porażkę, po której stronie się znajdziesz, zależy tylko i wyłącznie od Ciebie...myślę, że warto wykrzesać z siebie nieco ambicji i powiedzieć sobie tak: innym się udało, mi też się uda, a nie wiecznie żyć marzeniami o pięknej figurze, marzenia trzeba urealnić. Podjęłaś kroki by ten stan zmienić, to nie psuj tego, bo nakrzyczę!!! żartuję oczywiście :-) muszę Ci jeszcze powiedzieć, że chudnięcie to jest proces, który nie trwa tylko miesiąc, trwać może o wiele dłużej, chudnie się schodkowo, tzn. najpierw waga spada, później może spadać wolniej lub na chwilę może się zatrzymać, jak przetrwasz te momenty to wygrasz!!! trzymam mocno kciuki!!!
Odpowiedz
Dobry Dietetyk odpowiada Nadwaga Dieta w chorobie Dieta w ciąży Żywienie w sporcie Preparaty dietetyczne Ćwiczenia i ruch Artykuły w czytelni Kursy, szkolenia, praca