Dziękuje ślicznie za tak szybką odpowiedź :) Myśli Pan że mi się uda schudnąć w pół roku 20kg?najgorsze jest to że nie mam za bardzo czasu na sport-oprócz spacerów z synkiem....wiosną będę jeździć rower....:) czy powinna jeść ciemne pieczywo? bo ziemniaków wiem że nie wolno i makaronów....
ewelcia7
10. stycznia 2012 21:54
Witam! odchudzając się należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, które są kluczem do efektywnego gubienia tkanki tłuszczowej:
1) Spożywaj w ciągu dnia 4-5 posiłków, i staraj się nie opuszczać żadnego z nich; Dzień zaczynaj od śniadania;
2) Ustal sobie własny (godzinowy) rozkład posiłków, który byłby najwygodniejszy dla Ciebie i przestrzegaj go;
3) Między posiłkami nie rób dłuższych przerw niż 3 godziny;
4) Wiedz, że 2 lub 3 posiłki powinny być spożywane w pierwszej połowie dnia;
5) Nie podjadaj pomiędzy posiłkami;
6) Do każdego posiłku staraj się wprowadzić warzywa (można je spożywać be ograniczeń) i owoce (ok. 300g, tj. 2 porcje, np.: jabłko i banan) ;
7) W Twojej diecie węglowodany powinny znaleźć się w postaci pełnoziarnistej (gruboziarniste pieczywo, razowe, płatki zbożowe, kasza, ciemny ryż)
8) Pamiętaj, aby spożywać nabiał (mleko 1,5%tł, chudy lub półtłusty twaróg, serek wiejski)
9) Mięsa i wędliny powinnaś spożywać chude (pierś z kurczaka, indyk, polędwica, szynki, polędwica). Nie zapominaj o rybach, które są źródłem zdrowych tłuszczów.
10) Unikaj spożywania produktów tłustych czy typu Fast food;
11) Nie pij słodkich napojów czy energetyzujących;
12) Unikaj smażenia, stosuj gotowanie, duszenie oraz pieczenie w folii i grillowanie;
13) Żywność krój na cienkie plasterki - stwarza to pozory obfitości;
14) Jedz na małych talerzykach, oszukasz wzrok;
15) Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj pokarm, a gdy poczujesz się najedzona zakończ posiłek;
16) Posiłki spożywaj tylko przy stole, nigdy nie jedz przy komputerze czy podczas oglądania telewizji;
17) Na przyjęcia okolicznościowe chodź zawsze najedzona;
18) Nie przejadaj się, jedz tylko do odczucia sytości;
19) Ostatni posiłek spożywaj co najmniej na 3 godziny przed snem;
20) Postaraj się regularnie uprawiać sport, najlepiej taki jak: pływanie, jazda na rowerze, aerobik, bieganie. Okres wakacji na pewno Ci to ułatwi;
Przygotowałam dla Pani również przykład jadłospisu, a właściwie schemat, który posłuży w komponowaniu posiłków.
Śniadanie I: 2 kromki chleba razowego lub 1 grahamka + serek wiejski lub (1/3 kostki) sera twarogowego + warzywa (pomidor, ogórek, papryka) lub szklanka jogurtu naturalnego czy mleka + 3 - 4 łyżki musli + 1 kromka chleba razowego + wędlina (2 plasterki, np. polędwica) lub jajko + warzywa. Śniadanie II: półtorej szklanki owoców sezonowych (truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie, itp.) lub 1 jabłko lub banan. Obiad: porcja mięsa (nie smażonego) (np. filet z piersi kurczaka) lub porcja ryby + duża porcja surówki z dodatkiem oliwy lub oleju + 3 łyżki gotowanej kaszy lub ryżu czy też ziemniaków lub talerz zupy + porcja mięsa z zupy Podwieczorek: szklanka koktajlu, lub kanapka lub 3 łyżki musli + szklanka mleka. Kolacja: talerz sałatki, np.: grecka + 2 kromki pieczywa + szklanka kefiru czy maślanki lub 2 kanapki + jogurt naturalny.
Ponadto najbezpieczniej jest chudnąć od 1 kg do 0,5 kg na tydzień, mogą być również chwile zatrzymania wagi, ale tym proszę się nie martwić, bo to normalny etap w trakcie walki ze zbędnymi kilogramami. Także jak już Pani zauważyła może Pani jeść makarony, pieczywo, ziemniaki tylko wszystko w odpowiednich porcjach oraz odpowiedniej jakości, czyli zamiast białych bułek-bułki pełnoziarniste, zamiast białego ryżu- ryż dziki czy brązowy, zamiast białego makronu -makaron pełnoziarnisty. Zachęcam również do poczytania artykułów w naszej czytelni, tam Pani dowie się wielu ciekawych rzeczy. Powodzenia!
mgr Aldona Kopczyńska
11. stycznia 2012 01:13
Dziękuje ślicznie za odpowiedź bardzo mi pomogła :) ale mam jeszcze jedno pytanko- jak pobudzić moją przeminę materii-bo mam bardzo słabą. Biorę tabletki-błonnik, jadam śliwki suszone wieczorem...ale większych efektów nie ma...:(
ewelcia7
12. stycznia 2012 07:52
Pod pojęciem tempa przemiany materii kryje się przede wszystkim efektywność wydalania ciepła przez organizm. Domyślam się, że w Pani wypowiedzi chodziło raczej o pojawiające się problemy zaparć? Jeżeli tak, to myślę, że próba dostosowania się do nowych zasad diety jak również włączenie nieco ruchu powinno w najbliższym czasie ten problem zminimalizować. To często też wymaga odrobiny czasu. Jeżeli stosuje Pani dietę z odpowiednią ilością błonnika, dodatkowe przyjmowanie preparatów błonnikowych nie ma większego uzasadnienia. Należy pamiętać, że błonnik pomimo korzystnego wpływu na pracę jelit może także wyjaławiać organizm z ważnych witamin i minerałów, poprzez zmniejszenie efektywności ich wchłaniania w przewodzie pokarmowym. Należy mieć na uwadze, że przy dietach o niższej kaloryczności, które na ogół nie są zbyt bogate w makro i mikroskładniki, nadmiar błonnika może jeszcze bardziej pogłębiać ewentualny deficyt. Tak więc z tym błonnikiem ostrożnie. To, co znajdzie się w pożywieniu powinno optymalnie zadowolić jelita.
dr Dariusz Szukała
13. stycznia 2012 12:59
Witam! w zaparciach polecam przez 4-tyg. przyjmować bakterie probiotyczne, pić aloes (dostępny w aptece) oraz pić więcej napojów, oczywiście niesłodzonych.
mgr Aldona Kopczyńska
14. stycznia 2012 22:43