Niski poziom tkanki tłuszczowej a zdowie

Ocena:
0
Witam. Cwiczę na siłowni od kilku lat, od 3 lat stosuję dietę. Mam dobre predyspozycje, jeżleli chodzi o definicje, oraz poziom kanki tłuszczowej. Obecnie wynosi 5,6% a 6, 3 %, ale mierzona zaraz po treningu, także może byc ciut zawyzona, masa mięsni to 46% masy ciała. Potrafię utrzymac diete, robić regularnie trening aerobowy, chciałbym utrzymać taki sam poziom tkanki tłuszczowej przez cały czas. Słyszałem, że jest to nie zdrowe, chciałbym wiedzieć dlaczego, i jak to się ewentualnie objawiają się skutki uboczne. Czy jest to bardzo niebezpieczne dla zdrowia? Po za tym Chciałbym zapytać, bo staram sie jeść zdrowo( między innymi mięso drobiowe, nabiał chudy, prawie wogóle tłuszczy zwierzęcych, oliwa z oliwek), podczas badań wyszło mi, ze mam zły chorelesterol na poziomie 130 , to znaczy ze jest to górna granica. Jak to mozliwe, skoro od kilku lat stosuje zdrowa dietę, może dopuścic jesscze pomyłke lekarza, ewentulanie powtórzyc badania, reszta parametrów w normie, Dziekuje za odpowiedź.

2 odpowiedzi

Ocena:
0
Można powiedzieć że ta wartość cholesterolu nie jest jakoś mocno niepokojąca, aczkolwiek mogłaby być niższa. Odżywianie nie jest jedynym czynnikiem mającym wpływ na parametry lipidogramu, dlatego nawet przy bardzo dobrym sposobie żywienia mogą pojawiać się pewne nieprawidłowości w tym zakresie. Wpływ mogą mieć tutaj również indywidualne predyspozycje genetyczne. Być może, gdyby odżywianie było złe, poziom LDL byłby zdecydowanie wyższy, a tak utrzymuje się mniej więcej w granicach zalecanych norm. Myślę, że nie ma tutaj powodu do niepokoju, aczkolwiek warto to badanie za okres 2-3 miesięcy powtórzyć.

Trudno mi ocenić, czy obecny poziom tkanki tłuszczowej jest zbyt niski. Generalnie, przy ukierunkowaniu na trening siłowy, taki wynik tłuszczu przez dłuższy okres czasu jest mało spotykany. Nie wiem na ile jest on precyzyjnie mierzony. Jeżeli taki poziom otłuszczenia ciała jest w pewnym sensie uwarunkowaniem naturalnym, nie należy się tym niepokoić. Jeżeli jednak próbujemy tym sterować głównie poprzez nakładanie rozmaitych reżimów dietetyczno-treningowych, warto byłoby je odrobinę rozluźnić.
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
odpowiedz w tym wątku
Ocena:
0
Tkanka tłuszczowa nie jest tylko magazynem energii, z którym należy za wszelka cenę walczyć, lecz skomplikowanym układem wydzielania wewnętrznego, który ma wpływ na szereg rozmaitych procesów metabolicznych i hormonalnych w naszym organizmie. Próba drastycznego redukowania tłuszczu może odbić się na naszym zdrowiu, dlatego w tym dążeniu do doskonałości należy zachować zawsze nieco umiaru.
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
odpowiedz w tym wątku