Pomocy!

Ocena:
0
Witam!
Mam problem z swą wagą i wzrostem, natomiast mam 15 lat i ważę 68 kg a wzrost mój wynosi 164 cm...Już próbowałem się odchudzać nic nie jedząc ( przez 2 tyg tylko 1 kromkę chleba pełnoziarnistego na dzień), ale nic nie pomaga (efekty uboczne zesłabnięcia) czy może ktoś dać dobrą dietę i ćwiczenia na mój wiek, zęby szybko zrzucić te tłuszcze ?

Pozdrawiam

2 odpowiedzi

Ocena:
0
No niestety takim postępowaniem jeszcze nikt nadwagi się nie pozbył. Dostałeś od organizmu pierwszą lekcję i trzeba z niej odrobić zadanie domowe. Już wiesz, że głodówki nic nie dają, więc pora spróbować coś innego. W Twoim wieku najskuteczniejsza metodą na odchudzanie nie jest głodzenie się, lecz dobre, wartościowe jedzenie. Kilka rad...Musisz rozpocząć od przestrzegania stałych godzin posiłków. Powinieneś spożywać ich przynajmniej 5 w ciągu dnia, w miarę o jednakowych porach. Nie powinieneś w żaden sposób drastycznie eliminować kalorii w diecie. Im posiłki będziesz jadł częściej i w miarę o stałych porach, tym lepszy zobaczysz efekt. Z produktów ograniczaj jedzenie przetworów z białej mąki (chleb pszenny, kluski, makarony), słodyczy oraz cukru. W diecie musisz natomiast uwzględniać więcej białka z takich produktów jak ryby, chude gatunki mięs, wędlin, a także chude produkty mleczne: głównie mleko i sery twarogowe. Jak już dobrze będziesz się odżywiać i złapiesz trochę sił, proponuje wdrożyć jak najwięcej ruchu i sportu. Zobaczysz efekty pokażą się same. Nie możesz walczyć ze swoim organizmem, tylko musisz mu pomóc. Zachęcam do przeczytania tego artykułu: http://www.dobrydietetyk.pl/czytelnia/343/list_z_wnetrza_ciala/
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
odpowiedz w tym wątku
Ocena:
0
Hej mam podobny problem . ;/
Więc mam 17 lat 168 wzrostu i ważę 70 kg ;(
niestety .
jadłam różne tabletki i ćwiczyłam ale to nic nie daje ..
chciała bym zwalić 15 kg ;)
ale to chyba nie możliwe .
Niestety tabletki różnego rodzaju powinny być traktowane jako nieobligatoryjny czynnik wspomagający dietę a nie magiczna różdżka która spowoduje,że problem zniknie.
Przede wszystkim powinno się zacząć od właściwej diety, która jest 70% sukcesu - bez niej ani rusz. Prawdopodobnie nieregularne odżywianie oraz zły dobór posiłków spowodowało powstanie Twojego problemu.
Jeśli chodzi o ruch i suplementy, to aby były skuteczne muszą być dobrane także we właściwy sposób - Ja bym poleciła Tobie zaczęć od krótkich sesji ćwiczeń aerobowych 3x tygodniowo (rower, bieżnia, steper, wioślarz czy trucht) o 20-25 minut i stopniowo zwiększać co tydzień o 5 minut. Ćwiczenia powinny być wykonywane umiarkowanym tempem (wtedy - uogólniając - wykorzystuje się energię z tłuszczu).
Magiczne tabletki odstaw na razie - organizm powinien poradzić sobie najpierw dzięki diecie i ćwiczeniom z niechcianym tłuszczem a na suplementy jeszcze przyjdzie czas ( a wtedy poleciłabym zacząć od czegoś najprostszego - np l-karnityny).

Pozdrawiam.
Aha ,.;)
dzięki za rade .;)
myślę że pierszy krok to będzie wizyta i dietetyka ;)
odpowiedz w tym wątku