Załóż konto Zaloguj się
Rozpocznij walkę z nadwagą Jak działamy? Pytanie do eksperta Zarejestruj się!
Dieta internetowa
Wiadomości Placówki Dobry Dietetyk / VitaClinic Czytelnia, artykuły, porady, zdrowie Forum

Dobry Dietetyk odpowiada

rozdartaaa
ocena 0
Środa, 25.01.2012 17:12

Problem z wypróżnianiem wyłącznie w godzinach wczesno porannych.

Witam, jak w temacie, mam duży problem z wypróżnianiem się w godzinach wczesno porannych (6, 7 rano), a bardzo często o tej porze muszę wstać i iść do pracy. W pracy niestety nawet jeśli przyjdzie odpowiednia pora na załatwienie się, nie korzystam z niej, gdyż nie "potrafię w miejscach publicznych". Bez żadnych problemów załatwiam się, jak wstaje już o 8 rano, przed 8 nie ma szans :( Czy to jest możne jakaś blokada psychiczna?? Próbowałam już wszystkiego, śliwki, otręby, siemię lniane pomagały, ale na bardzo krotko. Pije dużo wody, nawet próbowałam metody, tak żeby ostatni posiłek przed porannym wstawaniem jeść o 2 godziny wcześniej niż zwykle, bo może organizm po prostu nie zdąży go strawić??? niestety nie pomaga.... Chodzę na fitness dwa razy w tygodniu, bo prace mam siedząca. Mój układ trawienny wymaga wypróżnień codziennie, gdy mi się nie uda, mam wzdęcia, brzuch jak balon, boli i ogólnie jest bardzo nieprzyjemnie przez cały dzień :( Bardzo proszę o pomoc, czy da się to czymś wytłumaczyć i coś z tym zrobić?? Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
dr Dariusz Szukała poradnia Ostrów Wielkopolski
ocena 0
Środa, 25.01.2012 20:26
Jest mi dość trudno udzielić jednoznacznej i skutecznej rady, gdyż problem zaparć może mieć tutaj charakter złożony. Z tego co przeczytałem istnieje pewne prawdopodobieństwo pojawiania się zaparć na tle psychonerwicowym. No niestety nasze emocje dość często wpływają na prace narządów wewnętrznych, w tym także na funkcjonowanie jelita grubego. Niekiedy także uaktywnienie motoryki jelit wymaga także upływu pewnej ilości czasu od przebudzenia, stąd nie u każdej osoby istnieje możliwość wywołania wypróżnień "na zawołanie". To, że nie ma problemów o 8:00 a są o 7:00 może być więc wywołane dwoma czynnikami: psychogennym, względnie czasowym. Osobiście stawiam na pierwszy. Wypróżnianie nie jest niezbędne każdego dnia rano. Tempo przemieszczania się pokarmu w jelicie grubym może trwać niekiedy nawet tydzień, jednak w większości przypadków przebiega nie dłużej niż 2-3 dni. Obecnie uważa się, że prawidłowa ilość wypróżnień powinna mieć miejsce przynajmniej 3 razy w tygodniu oraz nie więcej niż 3 razy dziennie. Problem pojawiających się wzdęć nie musi być uwarunkowany zbyt dużym przeciążeniem jelit pokarmem, a np. pojawianiem się zespołu zaparciowego jelita drażliwego, gdzie wcale duża ilość błonnika nie jest wskazana. Opisany przypadek może także wskazywać na pojawianie się tzw. "zaparć rzekomych", które są związane z przeświadczeniem, że istnieje konieczność codziennego rannego wypróżniania. Ten problem ma na ogół podłoże psychologiczne i często wiążę się z występowaniem opisanych objawów.

Osobiście proponuje psychicznie wyciszyć ten problem, starać się jeść racjonalnie i nie skupiać tak dużej uwagi na tym aspekcie. W przypadku, kiedy ten problem będzie nadal prześladował, skuteczna może okazać się porada psychologa. Odpowiednia psychoterapia może tutaj pomóc zrozumieć i złagodzić ewentualne uwarunkowania psychonerwicowe zaparć i poprawić zdecydowanie komfort funkcjonowania.
Odpowiedz
Dobry Dietetyk odpowiada Nadwaga Dieta w chorobie Dieta w ciąży Żywienie w sporcie Preparaty dietetyczne Ćwiczenia i ruch Artykuły w czytelni Kursy, szkolenia, praca