Przepuklina rozworu przełykowego przepony

Ocena:
0
Witam wczoraj miałam robioną gastroskopię w opisie wyniku, który otrzymałam wyszło mi test w kierunku H.pylori dodatni a najbardziej martwi mnie przepuklina rozworu przełykowego przepony. W jaki sposób się to leczy ?

1 odpowiedź

Ocena:
0
Postawiona diagnoza dotyczy zaistniałego stanu chorobowego w obrębie przewodu pokarmowego, konkretnie w miejscu gdzie następuje oddzielnie jamy brzusznej od klatki piersiowej. W tym miejscu znajduje się tzw. rozwór przełykowy. Kiedy pojawią się pewne niesprzyjające okoliczności np. zwiększone ciśnienie w jamie brzusznej, pewna część żołądka może się wcisnąć w strefę przełyku. Tego typu historie, podobnie jak w przypadku powszechnie znanej przepukliny brzusznej pojawiają się np. podczas dźwignięcia jakiegoś ciężkiego przedmiotu, albo np w czasie uporczywego odkrztuszania. U kobiet często się to trafia także w czasie ciąży Może temu także sprzyjać nadwaga. Jest kilka różnych odmian tego przypadku chorobowego. W wielu przypadkach problem ustępuje samoistnie, szczególnie jeżeli przy otyłości dojdzie do znacznej redukcji wagi, a także w warunkach zastosowania właściwej diety. W bardziej zaawansowanych przypadkach może być konieczna interwencja chirurgiczna. Często wykorzystuje się także farmakoterapię. W z punktu widzenia diety należy położyć przede wszystkim nacisk na eliminowanie posiłków zbyt objętościowych, które zwiększają ciśnienie w jamie brzusznej. Eliminować należy także pokarmy wzdymające, ciężkostrawne, ostro przyprawione. Unikać należy napojów gazowanych i jedzenia posiłków w pośpiechu. Kluczowym czynnikiem jest normalizacja wagi (jeżeli taki problem istnieje) a także leczenie zaparć (jeżeli występują). Kierunek postępowania dietetycznego uzależniony jest także od innych czynników, jak: ewentualne współistnieje refluksu żołądkowo-jelitowego, czy innych zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego. Tutaj na forum jedynie sygnalizuje pewne rzeczy, natomiast konieczna jest od strony medycznej konsultacja i opieka lekarska a także odpowiednie skonfigurowanie jadłospisu z dietetykiem. Chciałem tutaj zaznaczyć, że nie wszystkie zalecenia dietetyczne jakie ewentualnie znajdzie się w internecie w kontekście tego schorzenia mogą być dla Pani odpowiednie. Każdy przypadek w tym schorzeniu musi być rozpatrywany indywidualnie.
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
A jak z aktywnością fizyczną w tym przypadku? Pytam gdyż na treningach na basenie mam problem z oddychaniem gdy płynę to w pewnym momencie brakuje mi powietrza i mam wrażenie jakbym się dusiła. Nie zawsze ale dość często występuje silne pieczenie w przewodzie pokarmowym.
Witam! zbyt obciążająca aktywność fizyczna, dodatkowo w pozycji leżącej w przypadku Pani choroby może powodować tego typu dolegliwości. Prawdopodobnie dochodzi do wzrostu ciśnienia śródbrzusznego, co w konsekwencji powoduje nacisk na chore miejsca oraz dochodzi do zarzucania treści pokarmowej. Dlatego myślę, że forsowne pływanie nie jest dla Pani wskazane. Proszę ten temat skonsultować jeszcze z odpowiednim specjalistą, np. chirurgiem bądź gastroenterologiem.
odpowiedz w tym wątku