Redukcja a cukier bezpośrednio po treningu

Ocena:
0
Witam
Jakiś czas mnie nie było Panie Darku widzę że grono specjalistów się powiększyło, z tego też względu witam Panią Aldonę.

Mam pytanie tak jak w temacie czy węglowodany podawane bezpośrednio po treningu czy to z odżywki lub z posiłku będą miały wpływ na procesy lipolizy? Wiadomo że nie podam sobie odżywki węglowodanowo-białkowej lecz wiele osób spożywa carbo co w moim mniemaniu mija się z celem czy mogli by się Państwo ustosunkować co do mojego pytania.

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam

1 odpowiedź

Ocena:
0
Rodzaj spożywanej odżywki po treningu zależy przede wszystkim od rodzaju treningu, jego intensywności i długości. Stosowanie odżywek węglowodanowych czy węglowodanowo-białkowych typu gainer ma zasadność jedynie w przypadku dłuższych czy bardziej wyczerpujących zajęć fizycznych. W przypadku treningów ukierunkowanych na poprawę składu ciała, i tym samym utrzymanie niższego poziomu tkanki tłuszczowej odradzam stosowanie tego typu preparatów. Można jak najbardziej skorzystać z odżywki białkowej, natomiast źródeł węglowodanów w fazie powysiłkowej lepiej poszukać w gamie produktów niskoglikemicznych.
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
Panie Darku czy mógłbym prosić o dokładniejsze informacje na ten temat? Rozumiem że chodzi tu o wpływ insuliny na hamowanie procesu lipolizy czy mógłby Pan przybliżyć mi ten proces?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Intensywny trening fizyczny prowadzi do silnego uaktywnienia współczulnego układu nerwowego oraz zwiększonego wydzielania hormonów sprzyjających lipolizie jak adrenalina, noradrenalina, glukagon. Swoja aktywność zwiększają również enzymy takie jak lipaza lipoproteinowa w tkance mięśniowej czy lipaza triacyloglicerolowa które również wykazują silne działanie lipolityczne. Dzięki temu, w trakcie treningu, jak również po jego zakończeniu proces lipolizy jest znacznie przyspieszony, w efekcie czego znaczna część kwasów tłuszczowych opuszcza adypocyty (kom.tłuszczowe) i wędruje wraz z krwią w odpowiednie miejsca spalania.

Kiedy przyjmujemy węglowodany, w szczególności proste, wzrasta poziom insuliny - która w pewnym stopniu "deaktywuje" powysiłkową aktywność wymienionych hormonów i enzymów lipolitycznych i przestawia organizm na procesy anaboliczne. Jeżeli trening nie doprowadza do silnych ubytków glikogenu, ta wzmożona aktywność insuliny może sprzyjać także nasileniu procesów lipogenezy (budowy tłuszczu)
Jednak tutaj nie tylko chodzi o wpływ samej insuliny (gdyż bezpośrednio po wysiłku wydzielanie tego hormonu jest nieco ograniczone), ale także o dostępność glukozy, która bezpośrednio może "zasilać" komórki tłuszczowe i ponownie odnawiać w nich pokłady trójglicerydów. Generalnie stosowanie cukrów prostych po wysiłku ukierunkowanym na poprawę składu ciała wymaga dużej ostrożności i jak pokazuje praktyka, wiele osób robi sobie odżywkami węglowodanowymi czy gainerami dużą krzywdę.
Dziękuje Panie Darku za wyczerpującą odpowiedź.
odpowiedz w tym wątku