Redukcja - Co po treningu?

Ocena:
0
Witam! Zastanawia mnie, czy zalecanie popularnego gainera (80W/20B) po treningu aerobowym bądź siłowym w diecie redukcyjnej to dobry pomysł? Czy może zastąpić to samą odżywką proteinową?

Dodatkowo przeczytałem ostatnio dziwną informację dotyczącą zalecenia spożywania posiłku dopiero w 45 min po zakończonym wysiłku w celu podtrzymania zwiększonej powysiłkowej przemiany materii?

1 odpowiedź

Ocena:
0
No niestety, stosowanie gainera po treningu aerobowym, tym bardziej w okresie redukowania masy ciała, to bardzo zły pomysł. Tego typu rozwiązania mogą jedynie ponownie nasilić proces otłuszczenia ciała. Celem treningu aerobowego jest uaktywnienie procesu rozpadu tkanki tłuszczowej. Bezpośrednio po wysiłku reakcja ta jest dość mocno nasilona, dlatego nie powinniśmy tego hamować. Podanie w takiej sytuacji bezwartościowego i skoncentrowanego cukru pod postacią gainera nie tylko przyhamuje proces rozpadu tłuszczu ale dodatkowo nasili jego odkładanie. Stosowanie odżywek węglowodanowo-białkowych można rozważać jedynie po wysiłkach powodujących duże straty glikogenu.

Po typowym treningu aerobowym, warto rzeczywiście trochę odczekać z posiłkiem. Nie ma konieczności zasiadać do talerza zaraz po wysiłku. Kilkadziesiąt minut przerwy jest jak najbardziej wskazane. Bezpośrednio po treningu mięśnie są jeszcze w stanie znacznego ukrwienia, w efekcie czego odbiór składników odżywczych przez krew z obrębu przewodu pokarmowego będzie nieco upośledzony. Stosując kilkadziesiąt minut przerwy między zakończeniem treningu a posiłkiem przedłużamy także powysiłkową aktywność hormonów lipolitycznych (rozkładających tłuszcz), co oczywiście sprzyja stawianym celom.
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
Rozumiem, aczkolwiek przewaga substratów tłuszczowych wykorzystywanych do pozyskiwania energii jest aktywowana dopiero po wyczerpaniu glikogenu prawda? Czyli wynikałoby z tego, iż nawet trening aerobowy powoduje duże straty glikogenu?

Dodatkowo ja potrzebuję jak najszybszej odbudowy zapasów glikogenu przed treningiem wspinaczkowym, który mam na następny dzień, a po 45 min okno anaboliczne "kończy się". Co w takim przypadku?

Rozumiem, że osobie przeciętnie aktywnej, starającej się zrzucić masę tłuszczową zaproponować białko po treningu aerobowym kilkadziesiąt minut po zakończonym treningu?
Gdybyśmy posiadali wysoki pułap glikogenu w mięśniach, to aby go wyczerpać w trakcie trwania umiarkowanego treningu aerobowego to musiało by minąć kilka godzin. Zatem trening 45 min nie może doprowadzać do znacznych ubytków tego substratu energetycznego (chyba że przystąpiliśmy do tego wysiłku z niskim jego poziomem). Bez względu na zawartość glikogenu, mniej więcej po upływie kilkunastu minut zaczynają dominować procesy energetyczne z wykorzystaniem kwasów tłuszczowych. Pokrywają one ok. 30-40% zapotrzebowania energetycznego. W miarę trwania wysiłku ich udział jeszcze wyraźniej wzrasta. Po upływie godziny tłuszcze stanowią ok. 60-70% a po upływie 3 godzin powyżej 80%. Pozostała, niewielka cześć zapotrzebowania energetycznego jest nadal pokrywana przez substraty węglowodanowe (glukoza i glikogen).

Cały czas nie wiem jednak co kryje się tutaj pod pojęciem "treningu aerobowego". Jeżeli jest to zwykły trening ukierunkowany na spalanie tkanki tłuszczowej i prowadzony w umiarkowanej strefie tętna, to nie musimy tutaj mówić o żadnym istotnym oknie anabolicznym. W celu spotęgowania reakcji sprzyjającej redukcji tłuszczu można po zakończeniu treningu wypić odżywkę białkową.
Pod pojęciem treningu aerobowego miałem na myśli np. jogging w strefie tlenowej. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Wszystko jest już dla mnie jasne!

Pozdrawiam
"Podepnę się" do tematu. Wiecie co ... im więcej ćwiczę tym bardziej chce mi się jeść. Dziwne trochę. Ktoś też tak miał ? No chorobcia, jak z tym walczyć ?
Większy apetyt organizmu na energię wynikający z podnoszenia intensywności treningowej, to objaw jak najbardziej naturalny i nie należy z nim walczyć. W takiej sytuacji lepiej nieco dowartościować organizm w kalorie niż go głodzić. Będzie to miało znacznie korzystniejszy wpływ na redukcję masy ciała. Oczywiście pod warunkiem, że źródłem dodatkowej energii będą produkty wartościowe.
odpowiedz w tym wątku