Spalanie tkanki tłuszczowej.

Ocena:
0
Witam mam 17 lat, 170 wzrostu, waże 67kg. Bardzo chciałabym schudnąć, zaczełąm chodzić na siłownię tylko nie wiem jaką dietę dobrać czy całkowicie odstawić potrawy smażone i takie które zawierają dużo białka, a jeść tylko warzywa, owoce, mięsa na parze i kruche pieczywo???? Czy to coś da? czy dieta przy siłowni powinna być jakoś zbilansowana żeby ćwiczenia były efektywne?

1 odpowiedź

Ocena:
0
Jeżeli celem ma obniżenie wagi ciała, to same ćwiczenia siłowe mogą spowodować tutaj pewien mały zawód. Zasadniczym celem ćwiczeń siłowych jest wzmacnianie masy beztłuszczowej. W efekcie waga ciała może nie ulegać obniżeniu, a niekiedy nawet wzrastać, co jest podyktowane wzrostem tkanki mięśniowej. Na ogół tkanka tłuszczowa ulega jednoczesnemu obniżeniu, ale może to nie być dostrzegalne na wadze. Dlatego proszę się nie zniechęcać, jeżeli wskazówka wagi nie drgnie za bardzo w lewo. Będą natomiast widoczne pozytywne zmiany w sylwetce.

Oczywiście przy tym wszystkim warto zwrócić uwagę na dietę. Bardzo istotne jest jej urozmaicenie i częstotliwość posiłków. W ciągu dnia warto spożyć min. 4-5 posiłków w odstępach nie dłuższych niż 3-4 godziny. Ich podstawą powinny być wartościowe produkty zbożowe (ciemne pieczywo, kasze, brązowy ryż) a także produkty białkowe (chudy twaróg, mięso ryby). W każdym posiłku należy uwzględniać jakieś warzywa lub owoc. Nie należy się także obawiać tłuszczu, ale jego źródłem powinny być głównie oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy).

Jeżeli jest taka możliwość to każdy trening warto podzielić na dwie części: typowo siłowy (ćwiczenia z obciążeniem różnych grup ciała) oraz ćwiczenia aerobowe np. bieżnia, rower stacjonarny, stepper. Na każdy z tych treningów warto poświęcić ok. 40 min. (najpierw ćwiczenia siłowe, później aerobowe).
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
odpowiedz w tym wątku