Stawy kolanowe

Ocena:
0
Witam,
mniej więcej rok temu zaczęły się moje problemy ze stawami kolanowymi, w rodzinie są przypadki kłopotów z reumatyzmem i kolanami, ale zaczynają narzekać dopiero po 50, ja mam 23 lata. Od czterech lat nie jem mięsa, od dwóch miesięcy i ryb, spożywam produkty oparte na tłuszczu zwierzęcym, jak jajka, sery. Moje pytanie brzmi, gdzie się udać, jakim badaniom się poddać, by mieć jasność?

Pozdrawiam

1 odpowiedź

Ocena:
0
Witam! nie wiem co jest przyczyną problemów, czy stan zapalny czy mechaniczne uszkodzenie np. brak mazi w stawie. W tym przypadku należy udać się do ortopedy, zapewne dostanie Pani skierowanie na RTG, z tym, że o wiele dokładniejszym badaniem jest rezonans magnetyczny. Co do diety, to jeżeli problemy związane są ze stanem zapalnym, to powinna Pani jadać ryby, ponieważ są źródłem omega3, które wykazują działanie przeciwzapalne, ewentualnie może Pani omega3 suplementować. Często też nietolerancje pokarmowe są przyczyną powstawania problemów zapalnych stawów (można wykonać test na nie), czasem obecność pasożytów wywołuje bóle w stawach, przyczyn może być wiele, więc potrzebny będzie wywiad i pełna diagnostyka.
Poradnie Dobry Dietetyk: Biała Podlaska • Mińsk Mazowiecki • Mszczonów • Siedlce • Warszawa
Bardzo dziękuję za tak szybką i wyczerpującą odpowiedź.

Serdecznie pozdrawiam
odpowiedz w tym wątku