Witam Państwa.Mam pytanie dotyczące suplementacji witaminami.Ostatnio w wielu artykułach pojawia sie stwierdzenie ,że w dzisiajszych czasach suplementacja witaminami jest nam bardzo potrzebna ,ponieważ kilkanascie lat temu nasza ziemia zawierała wiecej witamin i soli mineralnych ,natomiast teraz jest bardzo wyjałowiona z nich i suplementacja jest wrecz potrzebna ,dla zachowanie zdrowia .Ja to dokładnie jest i czy wiekszość naszych (lub sprowadzanych) warzyw i owoców ma tak bardzo złą jakość ?Czy np jeżeli ropoczniemy np suplementacje witaminą E ,czy koniecznie jest najpierw odwiedzić lekarza ?Czytałem ,że zwiekszenie dawki tej witaminy (od 100 mg do 800 mg )dziennie nie powoduje żadnych skutków i jest bardzo pomocne np w okresie grypowym ,ponieważ ma ona bardzo duży wpływ na ochrone błony komórkowej ,jednak ostatnio Pan dr Szukała napisał ,że ta dawka jest za wysoka i lepiej jest stosować dawke do 50 mg na dobe .Chciałbym sie dowiedzieć jak to naprawde jest bo wiadomo ,że lepiej zapobiegać niż leczyć .Dziekuje i pozdrawiam serdecznie
KRZYSIEK
22. stycznia 2012 17:22